Annons

Stort arbete väntar för S

Att vi förlorade valet berodde på politiken som våra företrädare förde fram, våra väljare tyckte helt enkelt inte att vår politik var trovärdig. Det skriver Thomas Westman, ordförande för LO-kattens socialdemokratiska förening i Trelleborg.
Debatt • Publicerad 19 november 2010
"Men som partiledare var Mona Sahlin dömd från början, både av media och väljarna."
"Men som partiledare var Mona Sahlin dömd från början, både av media och väljarna."Foto: 

Rubrikerna i tidningar och på våra nyhetskanaler har varit uppbokade av Mona Sahlins avgång som partiledare för Socialdemokraterna. Att hela ledningen skall ställa sina platser till förfogande ser jag som ett sundhetstecken.

Efter detta otroligt dåliga valresultat måste partiet göra förändringar. Om det är personer som skall sätta sina platser till förfogande eller om det är inriktningen på politiken låter jag andra sia om, det kanske är en kombination av båda alternativen, men en sak är klar, partiet måste göra stora förändringar.

Annons

Men som partiledare var Mona Sahlin dömd från början, både av media och väljarna. Hon var inte heller förstavalet av partiet när hon utsågs. Hennes skicklighet som debattör tog man ingen hänsyn till. Tyvärr lyckades hon inte att nå fram till väljarna och inte heller till vissa inom partiet, för visst är det så att hon har varit motarbetad inom partiet, tyvärr.

Om man rör sig med de som man kan tycka ska lägga rösten på partiet ute på arbetsplatser och ute på stan, så var det ganska klart hos vissa av dessa väljare sedan länge, så länge Mona Sahlin sitter som partiledare, kommer man inte heller att rösta på Socialdemokraterna. Det är bara synd att partiet inte lyssnade på dessa röster innan valet.

Partiet verkade nonchalera väljarnas budskap, man hörde nog vad de sa men man ville nog inte riktigt tro på att det skulle ha så stor betydelse. Men med facit i hand så har det stor betydelse av vem som är partiledare, det handlar inte bara om politiken som partiet driver. Är det så att partiet har tappat sin ideologiska förankring och att man inte längre företräder löntagarna som man tror skulle lägga sin röst på partiet. Har partiet rätt företrädare i partistyrelsen, i riksdagen, i regionerna, i kommunerna?

Clas-Göran Carlsson (S), riksdagsman från Kronobergs län, sitter även i styrelsen och förhandlingsdelegationen för Målarmästarnas Riksförening som är en arbetsgivareförening inom måleribranschen. I den senaste avtalsrörelsen så hade de bland annat som förslag att målarna skall få ekonomiskt skadestånd om de kom för sent, bort med arbetstidsförkortning, borttagande av texter i vårt kollektivavtal som ”arbetet skall ske under säkra förhållanden”.

Clas-Göran Carlsson har kanske hittat ett sätt att kunna kombinera dessa två uppdrag. Om han ställer sig bakom deras avtalsförslag låter jag vara osagt, men eftersom han sitter kvar i deras styrelse tolkar jag det som att han gör det. Det går kanske att skilja på dessa två uppdrag så att det inte påverkar de politiska besluten i riksdagen. Kan det vara så att målarna i Kronobergs län väljer att lägga sin röst på ett annat parti på grund av detta?

Partiet har mycket att arbeta med på riksnivå och på lokal nivå och det är hög tid att kavla upp armarna. Det är hög tid att man lyssnar på vad väljarna tycker är viktigt, om man vill ha deras röster. Lyhördhet och stark handlingskraft är något som måste prägla partiets arbete i år framåt. Partiets företrädare måste ut på arbetsplatserna och hoppa upp på ”sockerlådan” och argumentera för partiets politik och lyssna med nyfikenhet och ta till sig vad de verkligen säger.

Det finns de som säger att Mona Sahlin blir avsatt bara för att hon är kvinna. Det hoppas jag verkligen inte är sant. Jag hoppas att vi har kommit längre i vårt samhälle och framför allt inom partiet, så att vilket kön man har inte spelar någon roll.

Jag har själv två tonårsdöttrar och jag förutsätter att de skall ha lika löneläge som alla andra på svensk arbetsmarknad efter deras erfarenheter och utbildningar, och inte efter vilket kön de har.

Att vi förlorade valet tror jag beror på politiken i kombination om vem som företräder partiet i olika situationer, väljarna tyckte helt enkelt inte att vår politik var trovärdig. De som säger att det inte är fel på vår politik och fortsätter i samma spår, de säger då att det är företrädarna som inte kan föra fram budskapet korrekt eller att de inte är trovärdiga.

Partiet har ett oerhört stort arbete framför sig och framför allt viktigt arbete. Att hitta rätt partiledare är bara ett steg av de många steg som återstår för att åter igen bli segrare i valet 2014.

Annons

När vi nu närmar oss jul med stormsteg tycker jag att det kan vara passande att avsluta med en önskning till jultomten, snälla tomten jag önskar att Margot Wallström blir partiledare. Partiet behöver dig, för jultomten är ju ändå fortfarande röd.

Thomas Westman

ordförande LO-kattens S-förening

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons