Annons

Större frihet för nyblivna föräldrar

Nu ska nyblivna föräldrar kunna ta ut föräldrapenning i 30 dagar samtidigt under barnets första levnadsår.
Debatt • Publicerad 7 juni 2011
”För många familjer är det under de allra första veckorna som behovet av att få vara hemma samtidigt är som störst.” Illustration: Ursula WilbyFoto: 

Efter starka kristdemokratiska påtryckningar har regeringen beslutat detta. Idag har föräldrarna möjlighet att vara hemma tillsammans endast tio dagar den första tiden efter förlossningen.

För många känns den tiden alldeles för kort. För många familjer är det under de allra första veckorna som behovet av att få vara hemma samtidigt är som störst.

Annons

En del kanske har fått sitt barn genom adoption och vill vara tillsammans mycket med barnet i början för att etablera familjen.

Det kan också finnas andra tillfällen, som under en jobbig amningsperiod eller en period med kolik, då det underlättar att vara två.

Kristdemokraterna har länge arbetat för att ge nyblivna föräldrar möjlighet att tillbringa mer tid tillsammans som familj och vi har nu äntligen fått gehör för detta i alliansen. De nya reglerna, som träder i kraft den 1 januari 2012, kommer att ge småbarnsföräldrar större valfrihet och möjlighet att tillsammans, i lugn och ro, kunna knyta an till barnet.

Barnets första år är viktigt för utvecklingen. Att Kristdemokraterna nu medverkar till att ge föräldrarna möjlighet att under längre tid vara hemma tillsammans under denna period är något vi har skäl att vara väldigt stolta över.

Otto von Arnold är riksdagsledamot för Kristdemokraterna i Skåne.

Mattias Karlsson
Otto von Arnold
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons