Annons

Stoppa tobaksindustrins kvinnoknep

Omkring en femtedel av världens en miljard rökare är kvinnor. Andelen är på väg att öka på grund av tobaksindustrins aggressiva marknadsförning riktad till kvinnor och flickor världen över.
Debatt • Publicerad 27 maj 2010

Syftet med temat för World No Tobacco Day 2010, den 31 maj är att väcka debatt om de skadliga effekterna av tobaksindustrins marknadsföring till flickor och kvinnor.

Rökningen går tillbaka i Sverige. I Trelleborg har andelen rökare bland befolkningen glädjande nog minskat markant under hela 2000-talet.

Annons

Bland män har det minskade tobaksbruket redan börjat visa sig genom att färre dör i lungcancer och andra sjukdomar som beror på rökning.

Men bland kvinnor ökar dödsfallen på grund av rökning. Lungcancer är nu den vanligaste cancerdödsorsaken bland kvinnor i vårt land. Det beror framförallt på att det idag är fler kvinnor än män som röker i Sverige och i Trelleborg.

När vanan att röka kom till Sverige på 1930-talet var det männen som började röka. Bland kvinnor bredde rökningen ut sig först i slutet på 1950-talet. Då hade de första larmrapporterna om rökningens skadeverkningar redan börjat komma.

Tobaksindustrin började rikta sin reklam och marknadsföring speciellt mot kvinnor. Tidigare hade budskapet gått ut på att få männen att tro att det var coolt och manligt att röka. Kvinnorna drog man till sig genom att koppla ihop slanka och vackra modeller med rökning.

Idag vet vi att budskapet var falskt och Sverige är ganska väl skyddat mot tobaksreklam. Men så är det inte överallt i världen. Idag är kvinnor i fattiga länder en viktig målgrupp för tobaksindustrin.

I Sverige och i Trelleborg är det främst ungdomar som börjar röka och det är fler tjejer än killar som röker. Rök­debuten bland flickor sker oftast i 14-års åldern, det är bland det absolut yngsta i hela Europa. Läkare och forskare vet att kvinnor är mer känsliga än män för tobakens skadeverkningar. Deras kunskap skulle i ännu högre grad behöva nå ut till alla föräldrar, för de är nog våra allra viktigaste tobaksförebyggare.

Fler föräldrar behöver få veta att deras inställning till tobak har kan ha avgörande betydelse för om ungdomarna börjar röka eller inte. Tonåringar som inte får lov att röka, röker nämligen betydligt mindre än de tonåringar som har föräldrars tillåtelse att röka. Detta gäller även om föräldrarna själva röker.

Och alla som redan har råkat ut för att bli nikotinberoende behöver professionell hjälp att bryta detta. Att sluta röka är ingen enkel fråga om att bryta en dålig vana, för de flesta är det mycket svårare än så. Rökningen måste tas på allvar innan sjukdomarna börjar visa sig!

Tobaksindustrins kvinno­knep kan bara stoppas genom att vi inte längre efterfrågar deras giftiga produkter.

Susanne Larsson

Annons

folkhälsosamordnare

Trelleborgs kommun

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons