Annons

Stoppa planerna

Vid en rödgrön valseger måste Miljöpartiet ha modet att våga stå upp och ta fighten på allvar mot Socialdemokraterna i kärnkraftsfrågan. Det skriver Tom Birkeland från Miljöpartiet de gröna i Vellinge.
Debatt • Publicerad 6 november 2009
Foto: 
Avfallet är det stora problemet med kärnkraft. Istället borde vi satsa mer på vindkraftsanläggningar till havs,anser debattören.
Avfallet är det stora problemet med kärnkraft. Istället borde vi satsa mer på vindkraftsanläggningar till havs,anser debattören.Foto: 

Nu presenterar statliga Vattenfall sina planer på nya kärnkraftsreaktorer. Då bör man åter sätta fokus på kärnkraftens allvarligaste problem som ju förblir olöst: att vi lämnar över ansvaret till våra kommande generationer att hantera dödligt radioaktivt avfall som vi dumpar i vårt urberg i väntan på att någon annan skall komma på en bättre lösning.

Nästa år har enbart den svenska kärnkraftsindustrin producerat totalt 8 000 ton radioaktivt avfall, tillräckligt för att utplåna hela jorden. Om inte annat så av etiska skäl borde detta vara skäl nog för ett omedelbart stopp tills en långsiktigt hållbar lösning kan presenteras.

Annons

Personligen köper jag inte heller resonemanget att kärnkraften skulle ha ett brett folkligt stöd. Enligt en undersökning nyligen genomförd av Synovate på uppdrag av Naturskyddsföreningen anser 63 procent av svenskarna att det är viktigast att investera i vind och bioenergi och endast 15 procent ville i första hand ersätta gamla kärnkraftverk med nya.

Miljöpartiet har en stolt historia i att få upp miljöfrågor på den politiska agendan men man har valt en överenskommelse med Socialdemokraterna och där helt tagit bort ett konkret årtal för när en avveckling skall vara genomförd.

Vid en rödgrön valseger måste Miljöpartiet ha modet att våga stå upp och ta fighten på allvar mot Socialdemokraterna i kärnkraftsfrågan. Det enda partiet som alltid vågat ha en rakryggad linje i frågan om kärnkraftens avvecklande riskerar nu att bländas av makten och framtida ministerposter!

Istället för urvattnade kompromisser borde ytterligare kraft läggas på att skapa förutsättningar för att genomföra stora vindkraftsanläggningar till havs. Ett bra exempel är det planerade Kriegers Flak som färdigbyggt kan försörja mer än en halv miljon hushåll med el.

Det finns dessutom ett starkt politiskt stöd för projektet i både Danmark och Tyskland om att samarbeta och länka samman respektive lands egna anläggningar med Sveriges utbyggnad. Bygget beräknas då totalt ge elkraft till två miljoner hushåll och EU har lovat miljardstöd till utbyggnaden – men då måste vi agera nu!

Tom Birkeland

Miljöpartiet de gröna i Vellinge

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons