Annons

Stoppa åldersdiskrimineringen!

Vården ska finnas där för dig hela livet. Den nuvarande övre åldersgränsen vid screening för bröstcancer, prostatacancer och livmoderhalscancer är åldersdiskriminerande och kostar liv i onödan. Den bör slopas och vården bör i stället erbjuda förebyggande screening under hela livet.
Publicerad 12 mars 2022
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Mammografi för screening av bröstcancer upphör vid 74 års ålder, trots att risken för bröstcancer ökar med åldern och nästan en fjärdedel av alla fall av bröstcancer upptäcks vid 75 år eller äldre, skriver två centerpartister i ett inlägg.Foto: Christine Olsson/TT

Var tredje svensk kommer få ett cancerbesked inom sin livstid. Trots stora framsteg i cancervården de senaste årtiondena så finns det fortfarande mer att göra, och en viktig del i kampen mot cancern är en utökad screeningverksamhet, även för äldre patienter.

Som det ser ut i dag så upphör regelbunden screening för livmoderhalscancer vid 64 års ålder, trots att dödligheten från livmoderhalscancer är högst i just den gruppen. Enligt Gyncancerförbundet utgör kvinnor över 65 år hela 60 procent av dödsfallen av livmoderhalscancer. På liknande sätt upphör mammografi för screening av bröstcancer vid 74 års ålder, trots att risken för bröstcancer ökar med åldern och nästan en fjärdedel av alla fall av bröstcancer upptäcks vid 75 år eller äldre. Det är uppseendeväckande siffror, och något som inte kan accepteras om man förespråkar en jämlik och tillgänglig vård för alla.

”Behovet av vård upphör inte när man når en viss ålder, och då borde inte heller förebyggande åtgärder mot skada och sjukdom göra det.”

Bo Andersson och Rolf Stridsberg (C)
Annons

Behovet av vård upphör inte när man når en viss ålder, och då borde inte heller förebyggande åtgärder mot skada och sjukdom göra det. Att äldre på detta sätt diskrimineras i arbetet med screening för cancer är direkt ovärdigt ett välfärdsland som Sverige. 

Centerpartiet i Skåne har i sitt valmanifest för 2022 uttalat att man vill att Region Skåne blir ett föredöme på det här området genom att införa regelbundna kontroller, till exempel mammografi, screening för livmoderhalscancer samt tester för prostatacancer under hela livet, och att man därmed också slopar alla övre åldersgränser.

På detta sätt kan vi genom en relativt låg resurskostnad rädda ännu fler liv, samtidigt som vi ökar tillgängligheten i vården för de äldre. Det är dags att Region Skåne genomför denna viktiga reform för att garantera en god och tillgänglig vård - hela livet!

Bo Andersson, Trelleborg

Rolf Stridsberg, Önnarp

Centerpartiet i Skåne Seniornätverket

Annons
Annons
Annons
Annons