Annons

Stödet till Ukraina gör också Sverige säkrare

Det är krig i Europa. Det är med vrede vi tar del av angreppen mot Ukrainas folk. Den socialdemokratiska regeringen fortsätter att driva på sanktioner mot Ryssland, stötta Ukraina och stärka Sverige.
Publicerad 10 mars 2022
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Runt om i landet arrangeras manifestationer och demonstrationer för att visa stöd med Ukrainas befolkning. Bilden är från Malmö den 3 mars.
Runt om i landet arrangeras manifestationer och demonstrationer för att visa stöd med Ukrainas befolkning. Bilden är från Malmö den 3 mars.Foto: Johan Nilsson/TT

Ett mörkt kapitel har inletts i Europas historia. Rysslands invasion av Ukraina är oprovocerad, olaglig och oförsvarlig. Den är ett hot mot internationell fred och säkerhet och ett brott mot internationell rätt.

Europa befinner sig i en exceptionell situation som kräver exceptionella beslut. Ryssland hotar hela den europeiska säkerhetsordningen, som alla Europas länder bygger sin säkerhet på, inklusive Sverige.

Annons

Sverige står sida vid sida i solidaritet med Ukrainas folk. Europa stöttar Ukraina i ord och i handling. Med ekonomiskt och humanitärt stöd. Med fristad åt dem som flyr undan kriget. Men också med stöd till Ukrainas lagliga rätt att försvara sitt land.

Besluten i riksdagen bygger på vad som är bäst för Sveriges och svenska folkets säkerhet. Socialdemokraternas slutsats är att det är att stötta Ukrainas möjligheter att försvara sig mot Ryssland.

Därför beslutade riksdagens partier i bred majoritet att stötta Ukraina med militärt materiel.

Sverige stödjer Ukrainas väpnade styrkor med 135 000 fältransoner, 5 000 hjälmar, 5 000 kroppsskydd och 5 000 pansarskott. Sverige kommer också att bidra med ett finansiellt stöd på 500 miljoner kronor till Ukrainas väpnade styrkor.

Sverige har inte gjort något liknande sedan Sovjetunionen angrep Finland 1939. Men givet det mycket försämrade säkerhetsläget och för Ukrainas rätt att försvara sig gör vi nu detta.

I denna oroliga tid är vi stolta över att vara svenskar. Runt om i landet arrangeras manifestationer och demonstrationer för att visa stöd med Ukrainas befolkning. Ansvaret för kriget vilar enbart på den ryska statsledningen. Våra tankar går till de människor vars liv och hem just nu utsätts för fara.

Marianne Fundahn (S) riksdagsledamot från Trelleborg

Kenneth G Forslund (S) ordförande riksdagens utrikesutskott

Niklas Karlsson (S) vice ordförande riksdagens försvarsutskott

Annons
Annons
Annons
Annons