"Sten Björk, fakta verkar inte vara din starka sida"

Svar till Sten Björk (S) (den 4 juli).
Debatt • Publicerad 9 juli 2014
Foto: Foto: Lasse Ottosson
Foto: Foto: Claes Nyberg

”Synpunkterna från den första remissrundan kvarstår i sin helhet. Den nya planen har enligt Naturskyddsföreningens uppfattning tagit ringa hänsyn till de yttrande som tidigare lämnats.”

Inledningen i Naturskyddsföreningens yttranden över Fördjupning av översiktsplan 2025.

I fyra år har Sten Björk på olika sätt vilselett i debatten kring hamnen och infrastruktur. Och han fortsätter hämningslöst.

1) Mitt överklagande till Förvaltningsrätten handlar inte om kommunens handläggning av FÖP 2025 utan hur ärendet presenterades i fullmäktige. Jag har lovordat samrådsförfarandet och ser positivt på stora delar av planen.

2) Jag hävdar att presentationen i fullmäktige inte var korrekt.Antagandehandlingar som presenterades av tjänstemännen visade en falsk bild. Bilder med citat från länsstyrelsen från Översiktsplan 2010 placerades mitt i den aktuella presentationen för FÖP 2025. Det framställdes som om länsstyrelsen ställde sig positivt till FÖP 2025. Fel, falskt och manipulerande.

3) Du, Björk, din partikamrat Catherine Persson, vice ordförande i Hamnbolaget och Jan Isaksson, Hamnbolagets ordförande i Hamnbolaget och moderat fullmäktigeledamot, var inte opartiska, utan jäviga. Ni uppbär arvoden, sitter på dubbla stolar. Du har varit välavlönad konsult under ett antal år. Ni borde inte röstat. Därför har jag överklagat.

4) Det heter Naturskyddsföreningen, Sten. Vi är inte ”vår kommuns naturvårdsförening” utan en del av en rikstäckande ideell organisation med 203 000 medlemmar. Vi vill skydda naturen och stimulera till naturupplevelser. Ditt och kommunens agerande i viktiga frågor hotar detta.

5) Jag hoppade inte av Söderslättspartiet (SÖS) utan lämnade politiken som helhet i protest. Huvudskälet var samhällsbyggnadsnämndens flathet när det gäller natur- och miljöfrågor kring FÖP 2025 och undfallenhet för Hamnbolagets agerande, exempelvis utsläpp till luft. (Det politiska engagemanget innebar också en konflikt med mitt ordförandeskap i Naturskyddsföreningen.)

Jag ställer mig till fullo bakom det förslag som SÖS (och som även Miljöpartiet står bakom) presenterat för västlig infart och som fortfarande inte utretts. Socialdemokraterna i Trelleborg driver tillsammans med Femklövern en miljöpolitik som enligt min uppfattning är förödande för viktiga natur- och kulturvärden, åkermark och inte minst människors hälsa.

Förslaget att dra lastbilstrafik till hamnen via stadsgatan (ringled), alldeles intill bostadsområden, nio rondeller, genom byarna, över Dalköpingeån och ner på öster kan enkelt sammanfattas: miljö- och människofientligt!

En sak har du rätt i: Naturskyddsföreningen är en viktig remissinstans, och så mycket mer. Till exempel konsumentgruppen i Trelleborgskretsen, vars arbete var en starkt bidragande orsak till att Trelleborg som kommun tog ett skutt i den senaste miljörankingen (Miljöaktuellt). Ideella krafter gör nytta. Bra att Trelleborg syns positivt.

Men Sten Björk, du går Hamnbolagets ärenden genom att ständigt slarva med fakta och vilseleda, både invånare och i synnerhet dina politiska kolleger. Skärpning, tack.

Nilla Olsson
Rikard Lehmann, fri skribent, stolt ordförande för Naturskyddsföreningen i Trelleborg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.