Annons

Starta ett biogasuniversitet

Vi läser nästan dagligen om klimatproblem och vi är många som känner att vi vill ta ansvar för våra utsläpp av växthusgaser. När det gäller energi så vill vi ju fasa ut fossila energislag som olja och naturgas. Här kan biogasen vara med och ersätta en del av olja och naturgas.
Debatt • Publicerad 16 december 2009

Biogas är ett av framtidens energislag. Det är ett förnybart energislag, som framställs genom nedbrytning av organiskt material i syrefri miljö. Biogasen kan förbrännas för att producera värme men den kan också uppgraderas för att fungera som fordonsbränsle. Detta är en lokalt producerad energikälla som har minskat vårt beroende av fossil energi.

Skåne ligger bra till när det gäller produktion av biogas. Redan idag är Skåne det län som har den största produktionen av biogas i Sverige och Skåne bedöms har goda förutsättningar att öka sin produktion ytterligare, främst genom omfattande jordbruk och djurhållning, samt många livsmedelsindustrier i regionen.

Annons

Region Skåne har som mål att vara fossilfritt 2020. I detta arbete spelar ökad användning av biogas en viktig roll. I många skånska kommuner pågår också arbete med att öka produktion och användning av biogas. En satsning på biogas blir därför både en kommunal och en regional fråga. I Trelleborgs kommun kommer snart biogasanläggningen vid Jordberga att tas i drift. Tankarna på användning av tång för biogasproduktion och biogas som drivmedel i färjorna gör att Trelleborg förhoppningsvis kan se en rad spännande biogasprojekt i framtiden.

Men är biogastekniken fulländad? Nej, de flesta är överens om att teknikforskningen gällande framställning och användandet av biogas är i sin linda och att det fortfarande återstår många problem att lösa och möjligheter att upptäcka. Vi behöver en satsning på ökad kunskap och forskning inom biogas och vi kan inte tänka oss en bättre plats för detta än Skåne.

På Lunds Tekniska Högskola och vid Sverige Lantbruksuniversitet i Alnarp bedrivs väl integrerad forskning inom biogasområdet. Detta ger oanade möjligheter för hur vi skapar energi i framtiden. Det skapar också fantastiska möjligheter för ett nytt näringsliv. Vi kan konstatera att forskningen redan idag har skapat nya företag som har byggt på forskningsresultat. Biogasen och forskningsfrågan bör ses i ett Öresundsperspektiv och det är därför angeläget att skapa en tydlig koppling till den danska forskarvärlden. Skåne kan därmed bli ett ledande centrum för forskning och utveckling inom biogas.

Nästa naturliga steg är att involvera regionens universitet och högskolor för att ta reda på hur framställningen och användandet av biogasen kan utvecklas. En högskoleutbildning som utbildar personal inom biogasteknologi bör därför startas på någon av våra skånska högskolor. På så vis får industrin tillgång till kompetent personal, till exempel när det gäller processoperatörer. Det är viktigt att vi kan säkerställa att det finns välutbildad arbetskraft inom biogasområdet för att branschen och näringen ska kunna utvecklas.

Vi kommer att uppvakta den folkpartistiske högskoleministern Tobias Krantz i frågan och vi hoppas på ett positivt gensvar.

Ökad satsning på biogas kan göra att vi finner både billigare och bättre sätt att producera biogas men förhoppningsvis också nya sätt att använda denna naturresurs. Ett spännande område för biogasen är om man kan använda tången längs våra stränder eller om man kan odla alger i havet, och sedan låta tången och algerna bli biogas. Biogas – energi som både är snäll både mot miljön och mot plånboken.

Mats Persson (FP)

regionråd

Henrik Silfverstolpe (FP)

Kerstin Paborn (FP)

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons