Stärk folkpartiets socialliberalism
Kan ett parti ha en själ? Om detta tvista de lärde, men oavsett har varje politisk rörelse utgångspunkter som är centrala för dess existens. Liberalismens föddes på 1700-talet som en protestkamp mot överheten och för individens fri- och rättigheter. Inledningsvis var rörelsen koncentrerad på ekonomisk frihet, men efterhand i mitten av 1800-talet tillkom perspektiv som feminism och en insikt att om vi bara talade om frihet blev det bara självständighet för den som var frisk, man och född i en rik familj. Det behövdes en liberal jämlikhet också. Socialliberalismen föddes genom tänkare som John Stuart Mill och startskottet blev en rapport av "Royal Commission", 1841 i England som avslöjade missförhållandena inom kolgruveindustri med grymt barnarbete, gravida utnyttjade arbetare och arbetspass dygnet runt med dålig säkerhet. En socialt ansvarstagande socialliberalism var född och är den typ av liberalism som präglat folkpartiet under hela partiets historia och tar fasta på socialt ansvar utan socialism. Det finns inget annat parti än folkpartiet i svensk politik som just förenar denna unika mix av marknadsekonomi kombinerat med engagemang för världens och Sveriges utsatta.
Debattvågorna i folkpartiet har gått höga sedan valet 2002. Höger kontra vänster? Socialliberal eller bara liberal? Snäll liberalism versus kravretorik. Diskussion har kallats för växtvärk av vissa, principlöshet av andra eller jakt på höga opinionssiffror av en tredje. Oavsett etikettering är det viktigt inför veckans landsmöte att den socialliberala profilen stärks. På flera fronter kan folkpartiet ta centrala beslut för att visa förstärkt socialliberalism:
Tredelad föräldraledighet: Det har gått 30 år sedan svenska män, som första män i världen, fick rätt till betald föräldraledighet, men utvecklingen går sakta. 2004 togs 83 procent av alla föräldrapenningsdagar ut av kvinnor. Målet bör vara att män och kvinnor delar lika på föräldraförsäkringen och för att komma närmare det målet bör landsmötet ta ställning för en tredelning av föräldraförsäkringen. 130 dagar per del varav två delar är öronmärkta till vardera föräldern och den tredje får hanteras fritt av föräldrarna och ska kunna föras över på en annan barnet närstående person. Detta skulle öka pappornas deltagande i familjen, stärka barnens rätt till sina föräldrar och förstärka kvinnors ställning på arbetsmarknaden.
Förebyggande kriminalvård: Ingen människa föds kriminell. Svåra sociala omständigheter och utsatthet under uppväxten är ofta en faktor som brukar vara obligatorisk hos kriminella. Därför måste insatser sättas in tidigt. Redan på BB, dagis och förskola ska barn med potentiella problem identifieras och sociala resurser kunna sättas in för både barn och föräldrar. Socialtjänst och skola måste arbeta mer intensivt tillsammans.
Krafttag mot etnisk diskriminering: I Sverige kör iranska civilingenjörer taxi och än fler välutbildade människor med invandrarbakgrund får aldrig något jobb motsvarande sin utbildning. Därför bör ett valideringssystem införas så att utländska utbildningar snabbare kan jämföras med svensk nivå. Offentliga arbetsgivare bör dessutom åläggas en obligatorisk avidentifiering av ansökningshandlingar så det inte framkommer vilket kön, ålder eller ursprung en sökande har. Det ska också kosta skjortan att diskriminera för arbetsgivare som gjort sig skyldiga till uppenbar diskriminering.