Annons

Stäng inte Gröningens och Akkas restauranger

Den 26 november vill servicenämnden föreslå kommunfullmäktige att stänga våra äldreboendens båda restauranter i Akka i Trelleborg City och i Gröningen i Anderslöv.
Debatt • Publicerad 20 november 2012

I kranskommunerna byggs nya äldreboenden, och också så kallade 55+ boenden, med restauranter och motionsanordningar. Men här uppmanas vi istället att besluta att minska den närservice som nu finns.

Servicenämnden i Trelleborg går denna gång för långt i sin rationaliseringssträvan. Dess ledamöter har nog inte satt sig in i vilka sociala konsekvenser stängningen innebär för en stor mängd av våra seniorer.

Annons

För de pensionärer som direkt berörs innebär stängningen ökade kostnader, för att med färdtjänst ta sig till andra mötesplatser. Men det allra viktigaste är att stängningen medför en minskad naturlig orsak till daglig samvaro mellan de boende på hemmaplan.

Att få bo i dessa äldreboenden är det många som vill. Och att där få bjuda sina anhöriga och bekanta på ett mål god och vällagad mat där vill dom flesta som bor där. Då kommer många och hälsar på då och då, och den boende där slipper sitta ensam.

För många äldre är just måltiderna dagens höjdpunkt. Att kunna äta god lokal nylagad mat tillsammans istället för att alltid tvingas sitta ensam är en viktig rättighet för de gamla, som betyder mycket för trivseln och matlusten.

Servicenämnden borde därför dra tillbaka det här förslaget. Vi får annars hoppas att politikerna i kommunfullmäktige är mer vänligt inställda till och förstående för de här behoven.

Sten Björk

ordförande i S-föreningen Seniorerna

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons