Annons

Ställ krav på lugn och ro i församlingen

På söndag är det val till kyrkofullmäktige. Det är ett val som normalt går tämligen spårlöst förbi.
Debatt • Publicerad 19 september 2009

Valet i Skanör-Falsterbo kräver dock i år ett betydligt större engagemang och att väljarna ställer krav på lugn och arbetsro i församlingen.

Jag har stora delar av min bakgrund i politikens värld, bland annat som ledamot av riksdagen och Europaparlamentet. Att vara engagerad i kyrkan är någonting annorlunda. Kyrkan skall inte styras av partipolitik! Däremot tror jag att erfarenheter från politikens värld kan tillföra en del, inte minst hur man kan arbeta tillsammans för att nå breda lösningar.

Annons

Jag har ofta sett på Svenska Kyrkan utifrån. Har alltid varit medlem, vilket känts naturligt och självklart, men sällan tagit mera aktiv del. Men detta utifrånperspektiv har ändå lärt mig en del. Jag har ofta upprörts över de motsättningar, som varit tydliga och förvånats över att detta sker just inom kyrkan, som borde präglas mer av respekt och tolerans. Ändå är dessa motsättningar så oerhört tydliga i Skanör-Falsterbo.

Det förvånande i sammanhanget är att skillnaderna i sak ofta inte verkar vara stora. Detta är en motsats till den värld som jag kommer ifrån, där åsiktsskillnaderna kan vara stora men där respekten för människan också är tydlig och där man efter en hård debatt kan återgå till en vänskaplig ton.

Många har frågat mig varför jag väljer att engagera mig i Svenska Kyrkan, och att vara kandidat för Kyrklig Allians i valet till kyrkofullmäktige i Skanör-Falsterbo. Svaret är att det är just detta det handlar om. Jag tror och hoppas att mina erfarenheter skall medverka till ett gott samarbetsklimat i vår församling.

Jag har från mitt utanförperspektiv ofta sett med oro på de ständiga motsättningar som kännetecknat kyrkopolitiken i Skanör-Falsterbo. Och jag har alltid tyckt att det är ovärdigt en kyrka. Därför har vi bildat ett samförståndsalternativ byggt på erfarenhet, kunnande och kompetens. Men en förändring kräver ett mandat från väljarna!

Per Stenmarck

Kandidat för Kyrklig Allians i Skanör-Falsterbo

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons