Annons

Ställ krav på köttet som serveras inom skola och vård

En viktig roll för Sveriges jordbruksminister är att börja vilja säkra en fortsatt svensk hälsosam köttproduktion.
Debatt • Publicerad 18 mars 2014
Sten Björk föreslår att till våra skolor och vårdinrättningar enbart ska levereras högklassigt kravmärkt inom det egna landet producerat och slaktat kött?
Sten Björk föreslår att till våra skolor och vårdinrättningar enbart ska levereras högklassigt kravmärkt inom det egna landet producerat och slaktat kött?Foto: Foto: Ylva Oldberg/TT

Den helsvenska köttproduktionen är till skillnad från importerat kött helt fri från antibiotika. Sverige är idag enda landet i EU där friska köttdjur inte får matas preventivt med antibiotika och inte heller gör det. I alla andra oss omgivande länder i hela EU är det tvärt om. Genom att friska djur preventivt ges antibiotikapreparat regelmässigt i förebyggande syfte utvecklas muterade former av antibiotika resistens hos djurbesättningarna. Till sist försvinner antibiotikans läkande förmåga att kurera sjuka djurbesättningar. Och också oss människor.

Ett flagrant exempel på vad detta redan har lett till utgörs av den danska svinaveln, där muterad aggressiv salmonella nu grasserar i stor omfattning. Salmonella överförs mellan djur och människor. Den danska Sundhetsstyrelsen har fastställt att all personal som arbetar inom dansk svinavel och inom danska slakterier nu därför utgör en särskild högriskgrupp, som så fort någon inom denna verksamhet blir sjuk skall undergå särskilda karantänsbestämmelser.

Annons

Mycket mer än i dag kan göras i vårt land för att omgående och mycket effektivt se till att vi människor genom att sluta äta utländskt kött inte fortsätter tillföras sådana bakterier. För en sådan antibiotikaresistens är verkligen oerhört farlig för människor som blivit sjuka. Årligen avlider nu 25 000 EU-medborgare, därför att deras blodbanor och kroppar innehåller mutanta aggressiva bakterier som gör antibiotikainsatser verkningslösa.

En mycket naturlig följdfråga är: när avser vår jordbruksminister ingripa för att inom vårt land säkra det viktiga skydd mot antibiotikaresistens hos djur som vår restriktivitet i all antibiotikaanvändning inom djurhållningen skapar unika och exceptionellt goda förutsättningar för?

En annan mycket naturlig fråga är: när är det dags att våra kosthållsexperter tar denna hotbild på fullaste allvar och föreskriver att vi från och med nu skall till våra skolor och vårdinrättningar enbart leverera högklassigt kravmärkt inom det egna landet producerat och slaktat kött?

Ett förfaringssätt som för att ge full effekt måste iakttagas och bibehållas i vårt land intill dess alla andra länder som vi utväxlar varor och tjänster med har enats med oss i Sverige om att lagstiftningsvägen tillse att endast djur som är sjuka skall ges antibiotika och att detta skall vara en viktig del i kravmärkningen för att få sälja livsmedlen till innevånare i vårt land.

Jag blir oerhört förvånad över att vår jordbruksminister synbarligen inte tar egna initiativ i denna riktning, i stället för att helt lämna fältet fritt för en kravlös import av livsmedel där konsumentpriset därigenom blir allenarådande och primära och övergripande och hälsokraven elimineras.

Det är hög tid för vår jordbruksminister att göra en stor kursändring, innan hela vår kravmärkta högklassiga och antibiotikafria djurhållning ersätts av importerade livsmedel med muterade bakterier och andra tillsatser som inte alls borde användas av någon av oss.

Nilla Olsson
Sten Björk (S)
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons