Annons

Stå upp för de mjuka värdena i debatten

Vi politiker har en förmåga att prata väldigt mycket hårda frågor. I Trelleborg är det väldigt mycket om gator och torg. Det är ringväg, hamninfarter och diverse byggnationer. Allt detta behövs och ska debatteras och beslutas i olika sammanhang.
Trelleborg • Publicerad 10 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Mats Svensson (KD) vill bland annat bekämpa mobbing.
Mats Svensson (KD) vill bland annat bekämpa mobbing.Foto: NTB

Det sätter dock avtryck bland oss alla – det blir ämnet som debatteras vis köksbordet och på stan. Det är ju logiskt. Som tur är så är ju sjukvården undantaget som bekräftar regeln.

Jag tror vi alla glömmer bort de värdena som är så oerhört viktiga. Jag har själv, som de flesta vet, jobbat med idrotten och dess villkor i hela mitt politiska liv. Denna period även med kulturen, vilket är glädjande.

Annons

Det är fina mjuka värden till gagn för så många. Dessa områden har ju präglats av oss i KD under en stor del av 2000-talet. Jag hade själv förmånen att vara ordförande i åtta år och numera leder Thomas Nilsson detta mycket bra. Vi är dessutom fyra ledamöter från vårt parti idag i kultur- och fritidsnämnden.

Trots detta och all den kamp jag personligen haft för föreningslivet så känner jag idag att det saknas en viktig bit i mitt pussel. Jag och KD vill prioritera de äldres situation högt.

Jag vill också fokusera på en annan viktig del i vårt samhällsbygge. Vi pratar ofta om människans lika värde. Lever vi upp till detta? Jag tycker inte det. Sverige har i allmänhet blivit kallt. Vår kommun är inget undantag. Orup gjorde en låt för några är sedan som heter ”Stockholm har blivit kallt”. Han var tidigt ute med det budskapet och det är verkligen så i hela landet.

Vi har ett tråkigt rekord när det gäller den psykiska ohälsan i vårt land. Vi har ungdomar som går in i vuxenvärlden med ångest inför framtiden. Vi har droger där användningen bara ökar, och vissa vill till och med legalisera de ”lättare” drogerna, utan att förstå att detta är inkörsporten till tyngre droger. FMN och andra som kämpar mot droger ska ha de resurser som krävs. Vad är alternativet?

Mobbingen är stor och måste bekämpas. Det pågår en kampanj mot detta just nu. Skaffa er en t-shirt och var med i kampen mot mobbingen. Den psykiska ohälsan består av många olika faktorer. De första åren i ett barns uppväxt präglar till stor del resten av deras liv. Det vet vi genom forskning. Genom att visa dem kärlek och stöd i kombination med uppmärksamhet ger en ovärderlig trygghet. Det gäller att ge förutsättningar för ett bra livspussel genom politiska beslut.

Att ge ekonomiskt stöd till de sociala föreningarna är enormt viktigt, men minst lika viktigt är att lyssna av personalen vad som krävs för att det ska vara en bra och stimulerande arbetsplats. Det är väldigt oroande att läsa om BUP. Psykiatrin är oerhört viktigt att satsa på och det vill vi göra inom KD. Det är det högst prioriterade området från KD:s sida i regionen.

En annan fråga som gäller värdighet är vården i livets slutskede. KD såg till att den infördes 2005 tillsammans med våra kollegor men sedan tog det nya styret bort det. Vi kämpade tillbaka det igen i alliansen (med stöd av SD) men det finns fortfarande motstånd från vissa håll. Den palliativa vården ska vara öppet alla dagar på året och den ska byggas ut till åtta platser. Punkt!

Detta vill mitt parti kämpa för i vår kommun och region. Vi hoppas på ert stöd. Jag är redo! KD är redo!

Mats Svensson (KD), andra plats på kommun- och regionlistan inför valet.

Annons
Annons
Annons
Annons