”Spjutspetsskolan olaglig”
Eftersom man håller på att genomföra en ny skolorganisation så kan det ha ett stort värde att lära sig av det förgångna.
Spjutspetstanken var vacker, men det blev en av de värsta avarterna som någonsin drabbat skolvärlden i en svensk kommun. Dessutom var Spjutspetsskolan olaglig och detta beror inte enbart på att införandet av denna förändring fattades under falska förevändningar.
I skolnämndens protokoll den 19 maj 2003 (§ 68 – informationspunkt) står det att Skolkontoret har utarbetat ett utkast om översyn av ledningsstrukturen inom upptagningsområde 1–6.
Incondia AB har på kommunledningens uppdrag färdigställt en utredning angående den framtida skolan.
Med kommunledningen kan inte kommunstyrelsen (protokollen från perioden 2002–2003 har granskats) eller kommunfullmäktige (protokollen från perioden 2001–2003 har granskats) avses eftersom frågan ej behandlats där.
Vidare står det: ”Skolchefen lämnar en redogörelse och meddelar att yttrande så snart som möjligt ska lämnas till kommunstyrelsen ...”
Nämnden yttrar sig positivt den 12 juni 2003 (§ 72), men protokollet är lite otydligt på denna punkt. Beslutsgången ger ett mycket amatörmässigt intryck. Ärendet går till kommunstyrelsen.
Här har vi sex problem:
Kommunstyrelsen har inte behandlat något yttrande under 2003–2004 (Protokollen har granskats.) Den nya skolchefen tog upp den nya organisationen i kommunstyrelsen den 1 april 2004 (§ 77), men enbart som en informationspunkt.
Har kommunledningen rätt att ta självständiga beslut gällande genomgripande förändringar?
Har kommunledningen rätt att ta ett eget initiativ till att anlita en konsult när det handlar om en genomgripande förändring?
Har kommunledningen rätt att självsvåldigt anlita en konsult i frågor rörande ett nämndsområde?
Har kommunledningen rätt att självsvåldigt anlita en konsult utan upphandling?
Har nämnden missbrukat sin roll genom att acceptera kommunledningens maktmissbruk och genom att inte följa upp ärendet?
Enligt kommunallagen (3 kapitel 9§) så ska beslut utanför en nämnds löpande verksamhet tas av kommunfullmäktige.
Utifrån ovanstående så saknar naturligtvis Spjutspetsskolan all legitimitet! Det har aldrig fattats något politiskt beslut någonstans om genomförandet av Spjutspetsskolan!
Motsvarande protokoll från gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens visar på samma elände (21 maj 2003 – § 63). Denna genomgripande förändring är bara en informationspunkt!
Vid kommande möte (den 11 juni 2003 – § 77) informerar Incondias vd om ”den framtida skolan”. Det blir lite diskussion. Ingen reserverar sig. Ärendet skickas vidare till kommunstyrelsen som aldrig behandlar det. Spjutspetsskolan genomförs.
Hur ser man på ansvarigt håll på detta åsidosättande av demokratin? Finns risken att det händer igen?
Claes Henriksson
Trelleborgs Skolparti