Annons

SPI – ett tvärpolitiskt parti

Pensionärerna har, dom senaste 15 åren, varje år fått se sin köpkraft minska genom att få pensionens ökning minskad med 1,8 procent jämfört med den generella löneökningen i samhället.
Debatt • Publicerad 27 juli 2009
Pensionärerna har fått minskad köpkraft, skriver debattörerna.Foto: 
Foto: 

Nu, i sämre tider, kommer den så kallade bromsen i pensionssystemet att slå till och pensionerna kommer att sänkas. Frågan är hur mycket?

Kommer man att slå till direkt efter regelverket och sänka pensionerna med 450500 kronor nästa år? Eller ska man genom politiska akrobatkonster inför valet 2010 slå till med en mindre sänkning? I det första fallet tar det cirka 4 år att få systemet i bal-ans. Väljer man en mindre sänkning tar det längre tid kanske upp till 6 år. Under dessa år har vi troligtvis en högkonjunktur och pensionärernas köpkraft kommer att halka efter ännu mer.

Annons

Att folkets representanter i riksdagen inte fattat meningen med bromsen framgår av deras eget pensionsförslag. Samtidigt som man förslår en minskning av allmänna pensioner föreslås en höjning av de egna pensionerna med 15 miljoner. En genomsnittsökning med 42 840 kr per år eller 3 540 kr i månaden.

På 90-talet, när riksdagspartierna beslutade om det nya pensionssystemet med broms vid sämre tider, passade man på att föra över 253 miljarder från AP-fonderna till statskassan. Pensionsavgifter som skulle garantera våra pensioner. Var detta en konfiskering? Om inte så kanske det vore dags att återföra dessa miljarder …

Att fyrpartialliansen i regeringen – de som är ute och röstfiskar – sett till att pensionerna beskattas högre än arbetsinkomster gör inte saken bättre. Vid en så pass beskedlig inkomst som 15 000 i månaden betalar pensionären 808 kr mer i skatt och vid 20 000 över en tusenlapp mer. Att pensionärer beskattas hårdare är Sverige ensamt i världen om.

Den garantipension som dom allra sämst ställda pensionärerna får, styrs av det så kallade prisbasbeloppet. Inte ens dessa pensioner får vara i fred. Garantipensionen sänks från och med årsskiftet med mellan 63 och 73 kr i månaden.

Den försämrade ekonomin i samhället berör Trelleborg precis som andra kommuner. Skulle idéerna från olika håll om en kommunal skattehöjning förverkligas, drabbar detta låginkomsttagarna, till exempel pensionärerna hårdast. I stället bör besparingsarbetet intensifieras och kostnadsbilden i kommunen ses över. Ej absolut nödvändiga projekt och investeringar bör slopas eller skjutas upp.

Om så är nödvändigt bör möjligheten att underbalansera budgeten (utjämna resultaten över en treårsperiod) prövas.

Sättet att behandla våra äldre är inte acceptabelt och vi i SPI kommer att mot-arbeta alla försök att sänka de äldres levnadsstandard. Vi tycker inte att äldre, handikappade och arbetslösa ska betala samhällets försämrade ekonomi!

SPI är ett tvärpolitiskt parti som tar ställning i sakfrågor utan att belastas av en diffus och förlegad ideologi. Innevarande mandatperiod har vi kommunalt i första hand samarbetat med fem andra partier under beteckningen Trelleborgsalliansen. Samarbetet om kommunala angelägenheter i de kommunala nämnderna och bolagen har mestadels fungerat bra. Frågor som rört rike och region har logiskt nog undvikits och man har hållit isär Trelleborgsalliansen och den på riksnivå verkande fyrpartialliansen.

Inför valet 2010 är det angeläget att betona att SPI även i fortsättningen kommer att arbeta tvärpolitiskt.

Något valsamarbete med andra partier kommer inte att ske. Vi kommer även i fortsättningen av mandatperioden att skilja på den kommunalt verkande Trelle-borgsalliansen och Fyrpartialliansen på riksnivå.

Annons

Gert Rosenquist

Görgen Holmdahl

För styrelsen

SPI Trelleborg

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons