Annons

"SÖS – en liten skuta som seglade under falsk flagg"

När jag gick med i Söderslättspartiet var mitt skäl uteslutande att partiet hade målsättningen att vara ett tvärpolitiskt parti.
Debatt • Publicerad 13 februari 2014

Ett parti, som skulle stå utanför käbblet, utanför partipolitiseringen och endast lägga sina röster på förslag, som skulle gynna det stora flertalet i kommunen.

Men jag hade fel. Söderslättspartiet försökte locka med att stå obundet och fritt från partierna. Men det var inte riktigt hederligt mot dem som hade röstat på dem. Söderslättspartiet visade sig vara en Socialdemokratisk liten skuta som seglade under falsk flagg. Det partiet kunde lika gärna ha delat röstsedlar med Socialdemokraterna.

Annons

När jag insåg detta hade jag inget annat val än att lämna partiet och förklara att jag under resten av mandatperioden uppträda som partilös; eller som man så gärna kallar det; politiks vilde.

Nu är det en statsvetare som förklarat att – det är ett hot mot demokratin om det som jag gjort sätts i system och blir omfattande. Jag är den första att hålla med om jag som väljare röstar på en person, som jag tror företräder mina intressen, dagen efter jag bytt kläder och röstar emot det jag står för, då har vi ett stort problem i samhället.

Men så är naturligtvis inte fallet. I Trelleborgs kommun har det hänt en gång under mandatperioden. Och det stämmer inte heller med vad som faktiskt inträffat, innan jag hoppade av. Söderslättspartiet bildades som ett tvärpolitiskt alternativ. När jag insåg att det inte var det, lämnade jag partiet. Det var det ärligaste jag kunde göra mot mina väljare, eftersom Söderslättspartiet visade sig vara en Socialdemokratisk patrull och inte arbetade på det sätt man lovade väljarna. I det läget kan man inte göra våld på sig själv. Det är inte ett hot mot demokratin, långt därifrån.

Det visar att mitt handlande knappast är av de slaget att jag hotat demokratin. Tvärtom. Jag har tagit ställning i sakfrågor och agerat och när det förekommit voteringar, röstat efter min övertygelse.

Innan jag tog mitt steg lyssnade jag på företrädande från ledare från Folkpartiet, Socialdemokraterna och Moderaterna. Jag har tagit ställning deras olikheter i sakfrågor, en efter en, sedan agerat.

Och kommit fram till att Moderaterna står för en politik som bäst företräder mina värderingar och de åsikter jag har. Om hur Moderaterna bäst löser framtidsfrågorna i vår kommun.

Inför årets val har jag fått erbjudande att företräda Moderaterna under nästa mandatperiod. Moderaterna har i sin nomineringskommitté placerat mig på partiets lista inför årets val. Jag tackar för förtroendet och accepterar partiets nominering med ödmjukhet inför uppgiften.

Nilla Olsson
Birgitta Sandblom, politiks vilde
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons