Annons

Söderslätt vårt hem på den goda jorden

En besökare i Anderslöv frågade mig hur det kan komma sig att det är så tätt mellan byarna på Söderslätt och att nästan alla har en kyrka mitt i byn.
Debatt • Publicerad 20 augusti 2014
Det är den bördiga åkermarken som utvecklade välståndet på Söderslätt, skriver Bengt Gunnarsson (SÖS).
Det är den bördiga åkermarken som utvecklade välståndet på Söderslätt, skriver Bengt Gunnarsson (SÖS).Foto: Foto: Albin Brönmark

Mitt svar blev Den Goda Jorden, för det är den bördiga åkermarken som var förutsättningen och utvecklade välståndet på Söderslätt. Vår hamnstad Trelleborg utvecklades till industriort men grunden var lagd på grund av den goda jordens avkastning.

Tidens krav på mer modern service och fler välfärdstjänster ledde till att vi som bor inom Söderslätts kärnområde nu tillhör Trelleborgs kommun. Framtidens krav på utveckling kommer säkerligen framtvinga ännu större kommuner, exempelvis vår vision om Söderslätts kommun där vi på bästa sätt knyter banden mellan tätorterna, byarna och de boende i hela området.

Annons

Modern infrastruktur och kommunikation skall inte ha kommungränser som revir. Bredbandsutbyggnad skall inte försenas på grund av kommungränser.

Självskrivet är att en hel del kommunal service är koncentrerad till Trelleborg som skall nås med goda allmänna kommunikationer. Men det betyder inte att allt skall hamna där. Exempelvis går det utmärkt att decentralisera kommunal administration till Anderslöv och/eller Klagstorp. För övrigt kan nämnas att Regeringsgatan i Trelleborgs kommun ligger centralt på Söderslätt i Anderslöv. Söderslättspartiet vill också verka för bättre allmänna kommunikationer mellan byarna på slätten till Svedala/Lund och Skurup/Ystad. Pågastationstationsläge i Skytts Vemmerlöv med väl tilltagen pendlarparkering ökar tillgängligheten för resenärer boende på landsbygden norr/väster och öster om Trelleborgs tätort. Bredbandsutbyggnad är i dag en förutsättning för en levande landsbygd så också på Söderslätt, det har därför vår högsta prioritet. Företagare som vill ha ett bra boende på Söderslätt måste ha tillgång till bra kommunikationer såväl digitalt som fysiskt.

Söderslätts ridsportscenter har de bästa förutsättningarna att utvecklas med Sydslättens Ryttarförening och Anderslöv som bas. Etablering av hästgårdar i backlandskapet norr om Anderslöv blir en positiv injektion för hela kommunen och den levande landsbygden i synnerhet. Detta tillsammans med ett utökat och varierat bostadsbyggande företrädesvis i utvecklingsorterna Anderslöv/Alstad, Smygehamn/Beddingestrand och Skegrie/Västra Tommarp skapar förutsättningar för bra service på Söderslätt. Den goda jorden förser oss med närodlat, såväl på krogarna som i dagligvaruhandeln i byarna och i Trelleborg. Gårdsbutiker blir kända besöksmål, det går till och med att handla lokalproducerat vin. Söderslättspartiet vill också att kommunen blir mer framåt och påstridig i dialogen med Trafikverket i krav på fler cykelvägar, kan man i Danmark så kan vi.

I Anderslövsområdet är det fortfarande stor irritation över konstruktionen av busshållplatsen vid torget i Anderslöv som bortom alla tvivel framkallar dåligt/trafikfarligt beteende.

Efter valet är det en hel del som en ny kommunledning får rätta till och nytt tänk etableras där visioner handlar om att ta vara på och utveckla hela Söderslätt och dess värden. Söderslättspartiet kommer att utan ideologiska skygglappar vara pådrivande i samarbetet kring dessa frågor så att de slutligen hamnar i god jord.

Anna Töörn
Bengt Gunnarsson, Söderslättspartiet, Anderslöv
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons