Annons

Snart kan Trelleborg hamna i samma läge som tyska städer – släckt och avstängt

I tyska storstäder som Hannover och Berlin tvingas man stänga av varmvattnet i kommunala byggnader och släcka gatubelysningen. Elen räcker inte till efter att tyskarna stängt ned sin kärnkraft och gjort sig beroende av ryska gasleveranser. Tyvärr kan Trelleborg snart hamna i samma läge som de tyska städerna. Svenska kraftnät meddelade nyligen att det kan bli aktuellt med planerade strömavbrott under hösten. Störst risk för detta är det i Skåne.
Trelleborg • Publicerad 30 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
L oroar sig för släckta städer.
L oroar sig för släckta städer.Foto: Janerik Henriksson/TT

Återigen är det alltså vi i södra Sverige som drabbas allra hårdast av Socialdemokraternas undermåliga energipolitik. Problemen har varit kända länge och regeringen har helt vänt skåningarna ryggen när våra energipriser skenat och företag inte kunnat få den el de behöver för att växa. Det är faktiskt oanständigt att vi i Skåne betalar mest för vår el i hela landet men trots detta står inför att bli tvångsbortkopplade från elnätet. Och samtidigt som de skånska hushållen pressas hårt av höga elkostnader badar staten i pengar eftersom momsintäkterna ökar i takt med att elpriset stiger. Så kan det inte fortsätta. Vi i Skåne ska inte behöva duscha kallt i vinter och laga mat på gasolkök för att Socialdemokraterna, utan att ta hänsyn till riskerna, förtidspensionerat kärnkraften.

Som ett alternativ till regeringens Skånefientliga energipolitik har Liberalerna längre drivit på för att ha kvar kärnkraften i den svenska energimixen. Det behövs mer fossilfri energiproduktion för att klara klimatomställningen, sänka elpriserna och möta den ökade energiförbrukningen. Liberalerna vill också sänka momsen på el från 25 till 6 procent. Detta innebär en uppskattad skattelättnad för svenska hushåll i storleksordningen 16 miljarder. Utöver det vill vi halvera elskatten. För ett skånskt hushåll kan det innebära uppemot 20 000 kronor i lägre elkostnader per år.

Annons

Det finns ett liberalt och borgerligt alternativ till regeringens politik. Trelleborg har inte råd med mer av Socialdemokraternas energipolitik.

Henrik Silfverstolpe, Liberalerna Trelleborg

Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson Liberalerna

Louise Eklund, regionråd Skåne för Liberalerna

Annons
Annons
Annons
Annons