Annons

Snart har vi inget kulturliv kvar i Trelleborg

Trelleborg, sydkustens pärla, porten mot kontinenten och palmernas stad.
Publicerad 5 juli 2018
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten vill se en ordentlig kulturscen i Trelleborg där bland annat Scenfolket (bilden) kan framträda.
Skribenten vill se en ordentlig kulturscen i Trelleborg där bland annat Scenfolket (bilden) kan framträda.Foto: Tomas Nyberg

Denna stad i söder som har alla förutsättningar att kunna utvecklas till den bästa platsen i Sverige att bo på.

Men ska detta vara möjligt så måste alla delar i kommunen hänga med. Förutom nya skolor, boende och vårdinrättningar så måste kultur- och fritidsverksamheten hänga med.

Annons

Forskningen visar att kulturella evenemang i ens närhet är direkt avgörande för medborgare ska trivas och när potentiella medborgare väljer bostadsort. Vi kommer aldrig kunna konkurrera med Malmö och Köpenhamn om de stora artisterna men vi har en annan mycket viktigare konkurrensfördel; ett rikt föreningsliv. En av de mest grundläggande förutsättningarna för att detta föreningsliv också i framtiden ska kunna vara rikt är en kulturscen. En scen som minst är en blå scen borde vara ett minimikrav i en stad av Trelleborgs storlek.

Vi kommer inte kunna avnjuta Trelleborgs eller Söderslätts musikkår i en anpassad lokal i morgon, ej heller skratta åt Trelleborgs revyn eller förundras över Scenfolkets teater. Men projekteringen för detta måste komma igång annars har vi snart inget kulturliv kvar i Trelleborg. Samtidigt gäller det att fortsätta hitta utrymme för all den fina kulturverksamhet som sker utanför staden, med Lilla Beddinge Teater och Piggsvinsteatern för att nämna några guldkorn.

Kan Varberg, Östersund och Gävle ha bra scener för kulturevenemang så kan Trelleborg också!

Ola Olsson

kommun-, region och riksdagskandidat

Centerpartiet Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons