Annons

Snälla, mata inte naturen och djuren med ditt skräp

Skräpet i naturen gör mig arg och frustrerad!
Publicerad 9 juli 2019
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten uppmanar oss att plocka skräp – men framför allt att inte skräpa ner.
Skribenten uppmanar oss att plocka skräp – men framför allt att inte skräpa ner.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ända sedan jag kunde gå har jag plockat skräp. Under min uppväxt plockade jag och min bror alltid skräp tillsammans med våra föräldrar så fort vi var ute med hundarna i skogen. Redan då var skräpet en oändlig belastning för vår natur och skräpproblemet verkar eskalera, trots att vi svenskar är bland de bästa i världen på källsortering. Hur kunde det bli så? Det svaret har du som öppnar bilrutan och slänger ut ditt skräp och utan samvete kör vidare.

200–500 år tar det för en aluminiumburk att brytas ner i naturen men bara några dagar för en strimlad ölburk att ta död på en ko. När du slänger ut din ölburk genom bilrutan och den hamnar på åkern där det odlas vall till korna är det stor risk att denna strimlas i lantbrukarens skördemaskin och hamnar i kornas grovfoder som de sedan äter. Dessa strimlor skär sönder kons mage inifrån och hon dör en plågsam död.

Annons

Det tar 10–20 år för en plastpåse att brytas ner och för ögat försvinna men plast är inte nedbrytbart utan blir istället mikroplaster som vi aldrig blir av med. Mikroplaster finns kvar i naturen och landar så småningom i våra hav och i maten som du och dina barn äter. För en plastmugg tar det 50 år att ”försvinna” och för en PET-flaska eller en engångsblöja tar det 450 år.

Listan kan göras lång men jag tror du har förstått min poäng.

Under vecka 28 kör LRF Ungdomen tillsammans med Håll Sverige rent en kampanj för att uppmärksamma allt skräp som slängs i vår natur. Vi kommer plocka skräp och du är välkommen att hjälpa till, men det bästa hade såklart varit att alla slängde sitt skräp i soptunnan direkt.

Karin Skoog

ordförande, LRF Ungdomen Skåne

Annons
Annons
Annons
Annons