Annons

Snabbare utredningar med nytt system

En av förutsättningarna för att ett rättsamhälle ska fungera är att medborgarna har förtroende för rättsväsendet. Det måste finnas en klar koppling mellan lagbrott och påföljd.
Debatt • Publicerad 4 januari 2012

Den som begår brott ska lagföras och den som blivit utsatt för ett brott ska få stöd och upprättelse. När utredningar av mängdbrott drar ut på tiden eller läggs ner skapar det en misstro och en osäkerhet om det ens är värt att anmäla exempelvis en cykelstöld eller ett bilinbrott. Införandet av PUST (polisens utredningssystem) innebär att utredningsarbetet blir snabbare och mer effektivt.

Alla som har sett en amerikansk polisserie på TV vet att det en polis tycker värst om är pappersarbete. I verkligheten stämmer detta kanske inte helt och hållet, men det råder inga tvivel om att snabbare och effektivare utredningar frigör tid. PUST är ett nytt sätt att arbeta. Det ger poliser en möjlighet att starta utredningen direkt, och en större del av utredningssystemet dessutom skötas på brottsplatsen i stället för på polisstationen. PUST möjliggör bland annat registerslagningar och tillåter polisen att inhämta information från andra system. När all information är inlagd skickas utredningen elektroniskt till en förundersökningsledare som skickar den vidare till åklagarmyndigheten. Det klassiska polisarbetet har tagit ett steg framåt.

Annons

Utredningstiderna har förkortats betydligt och kvaliteten på utredningarna är hög. Ett stort antal utredningar har gjorts med hjälp av det nya systemet och statistiken visar på mycket tydliga förbättringar.

Vi har mycket att vinna på en snabbare och effektivare utredningsapparat eftersom det skapar en tydligare koppling mellan brottet och påföljden. Samtidigt får polisen mer tid till utredningar av grova brott när mängdbrott utreds snabbare.

Gärningsmännen får en snabbare reaktion på sitt brott och brottsoffrens väntan på den rättsliga hanteringen blir kortare. Detta är särskilt viktigt när det gäller unga förövare.

Tidsaspekten är helt avgörande, kort tid mellan brott och påföljd innebär att polis och sociala myndigheter får tid att fånga upp ungdomar innan de utvecklar en kriminell livsstil. Det är ytterligare en av de stora fördelarna med PUST.

Anders Hansson (M)

riksdagsledamot, Södra Skåne

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons