Annons

Smygehamn som turistmål

Smygehuk, Sveriges sydligaste udde, är Trelleborgs mest besökta turistmål men det är också det sämst skötta och vad värre är, det finns i dagsläget inga konkreta planer på upprustning.
Debatt • Publicerad 16 september 2010

Tyvärr måste jag konstatera detta även om alliansen gjort vissa halvhjärtade försök att få igång en planering under senaste mandatperioden.

Jag sitter själv som ersättare i tekniska nämnden och har därför kunnat följa de olika turerna. Varför har det nu blivit så här eller rättare sagt varför har det inte hänt någonting? Så länge Socialdemokraterna satt vid makten hände över huvud taget inte någonting, men det var i och för sig inte så konstigt då man aldrig har visat något större intresse för Smygehuk eller övriga byar utanför tätorten.

Annons

När nu alliansen tog över makten i Trelleborg var förväntningarna höga på att det skulle börja hända någon­ting i Smygehuk men tyvärr det slutade endast med en totalt felkonstruerad utkiksplats. Hur kunde det bli så här? En av anledningarna är att det finns ett antal ansvariga för området nämligen, både kommunala och privata och dessa hade inte förmågan eller viljan att samordna sig för att få igång planerna på besöksmål Smygehuk. Alla skyller på alla och så händer ingen­ting.

Då beslöt en enig teknisk nämnd den 4 november 2009 att man skulle utreda förutsättningarna för att bilda bolag med ansvar för Smygehuk som turistmål. På detta sätt skulle man få en ansvarig instans och denna skulle besitta professionell kompetens. Arbetet med Smygehuk skulle sättas igång omedelbart.

Så blev det nu inte för ärendet kom upp i fullmäktige (26 april 2010) och man beslutade att det nya bolaget skulle ligga i Utvecklingsbolaget. Socialdemokraterna reserverade sig mot beslutet för nu hade man ändrat sig. Man ville inte ha ett nytt bolag över huvud taget utan utreda vidare.

Så var det Kommunstyrelsen den 7 september. Nu har Socialdemokraterna ändrat sig igen. Man behövde inte utreda längre inget självständigt bolag, inget bolag i Utvecklingsbolaget utan tillbaka till den kommunala förvaltningen det vill säga tillbaka till ruta ett det vill säga. organisationen som inte har fungerat under alla dessa år.

Är det någon som tvivlar på att det är Socialdemokraterna som hindrat utvecklingen i Smygehuk även om jag tyvärr måste erkänna att även alliansen har gått för långsamt fram.

Nu är det val igen och det är min förhoppning att alliansen får förnyat förtroende för det är endast då som det kan komma till en lösning för vårt finaste turistmål. Det är endast då som vi kan komma igång med byggandet av besöksmål Smygehuk. Jag är själv boende i Smygehamn och ser detta som en av mina hjärtefrågor och kommer att jobba för detta i tekniska nämnden om jag får fortsatt förtroende.

Bengt Nilmo (KD)

Anna Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons