Annons

Små företag kan bli stora och gynna vårt land

Ibland händer något som vi alla svenskar tar till oss och får oss att undra över olika människors gärning.
Publicerad 21 april 2018
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ingvar Kamprad var från början en småföretagare.
Ingvar Kamprad var från början en småföretagare.Foto: Hans Runesson

Den nyligen bortgångne Ingvar Kamprad var en person som på ett eller annat sätt har påverkat de flesta människor. Han startade sin verksamhet i Älmhults kommun och hade sina ben, händer och huvud till hjälp. Vid hans bortgång efterlämnade han ett möbelföretag med närmare tvåhundratusen anställda. De anställda skall föra hans livsverk och vision vidare genom att skapa en bättre vardag för människorna. Människorna kommer från hela världen och att IKEA är en arbetsplats med och för mångfald är inte en tillfällighet, det är en naturlig konsekvens av dess värderingar. Hans gärning bestod i mycket mer än att sprida platta paket med sexkantiga nycklar världen över. Han medverkade också till att svensk mat, svensk design och svensk kultur spreds världen över.

Ingvar Kamprad var från början en av de många småföretagarna som behöver uppskattning och beundran. Utan dessa företag kommer inte vårt välstånd att utvecklas och skapa nya jobb, nya skatteintäkter. Vi måste ha en politik som gynnar entreprenörskap, företagande och arbete. Tyvärr har vi i dag en regering som försvårar och förhindrar företagande. Ett bra exempel är förslaget om begränsade vinster inom företag som bedriver vård, omsorg och skola. Detta i en bransch med mycket hög andel kvinnligt företagande. Tänk om regeringen kommit med samma förslag gentemot byggbranschen som ständigt ökar sina vinster. De som bygger våra skolor, sjukhus och äldreboende, de hårda värdena (byggande) som sedan ersätts av de mjuka värdena (vård). Förmodligen hade fackföreningsrörelsen och svenskt näringsliv reagerat mycket hårt på grund av att de berört de manliga företagarna och medlemmarna.

Annons

Lagrådet underkänner förslaget och skriver ”att ett stort antal vårdtagare och brukare jämte deras anhöriga samt ett stort antal elever och föräldrar på olika sätt kommer att drabbas negativ”. Vårt land behöver inte en regering som motverkar småföretagare utan en regering som vill medverka till att fler företag startas och växer fram. Landet behöver en bättre infrastruktur, lägre arbetsgivaravgifter, förbättringar möjligheter till lån och startkapital samt minskat regelkrångel. IKEA och Ingvar Kamprad som såg en idé, trodde på den och utvecklade densamma är ett bra exempel.

Det viktiga är att vi uppmuntrar företagande och att fler vågar utveckla sin idé och starta ett företag. Vi behöver politiker som ser dessa människors möjligheter och förmåga. Vår välfärd är beroende av de svenska företagen och vårt land måste ta vara på våra företagare, innovatörer och entreprenörer på ett bättre sätt.

Tommy Bengtsson (C)

Beddingestrand i april 2018

Annons
Annons
Annons
Annons