Annons

Slöseri att inte utnyttja skjutbanan

Öppet brev till politikerna i Trelleborgs kommun.
Debatt • Publicerad 14 juni 2013

Det är glädjande att se att fritidsnämnden jobbar vidare med att ta tillvara alla delar av föreningslivet genom att föreslår ett anslag för att vidta bullerdämpande åtgärder vid Maglarps Skyttecentrum i budgetförslaget till kommunstyrelsen för 2014. Detta innebär förhoppningsvis att kommunen nu tar sitt ansvar och hjälper alla dem som kämpar för att även fortsättningsvis kunna utöva sina sport och fritidsaktiviteter på den fina anläggningen i Maglarp.

I dagsläget så är utnyttjandet av anläggningen starkt begränsat på grund av rådande bullerkrav vilket gör att några föreningar inte kan bedriva någon verksamhet alls medan andra föreningar har anpassat verksamheten för att kunna hålla igång i väntan på bulleråtgärderna. Tyvärr innebär detta att ungdomsverksamheten nu blivit lidande då det inte går att arrangera tävlingar som tidigare. Tävlingar på hemmabanan är en viktig sporre för ungdomar och nybörjare och ett sätt för dem att få kontakt med utövare från andra föreningar, det är också på hemmabanans tävlingar det första steget tas i en nybörjares tävlingskarriär och det är utöver medlemsavgiften ett av få sätt att dra in lite pengar till klubbkassan som så väl behövs för att kunna hålla igång en förening.

Annons

Trots att Maglarps Skyttecentrum funnits i 35 år så är det fortfarande ett av de bästa och mest mångsidiga i sitt slag i Sverige, därför är det ett stort slöseri med resurser att inte utnyttja anläggningens fulla kapacitet bättre än vad som tillåts just nu. Det finns ju inte längre några skäl till att behöva flytta verksamheten nu när det fastslagits av Mark och Miljödomstolen att den kan bedrivas på befintlig plats med minimal störnings påverkan och på ett säkert sätt, till en bråkdel av kostnaden av vad en flytt skulle innebära. Har hört att saneringen av området skulle kosta 14 miljoner bara den. Vill också påpeka att vi redan flyttat en gång till förmån för golfen. Då fanns inga planer på bostäder vad vi vet.

Därför vill vi nu ställa en fråga till kommunens politiska partier och be om Er motivering till att det inte anslagits pengar i tidigare budgetar så att problemet kunde varit åtgärdat redan nu, eller åtminstone anslå medel i budgeten för nästa år? Vi hoppas på att ni inser vikten av ett fungerande föreningsliv även i de sporter som inte drar någon stor publik, men som engagerar och bidrar till en meningsfull fritid för många hundratals kommuninvånare i alla åldrar. Såg i kommunstyrelsens protokoll att bara två partier tagit ställning för banan hittills. Vi hoppas att även Ni andra gör samma sak och lever upp till alla de stora orden som uttalades på kommunfullmäktige mötet i april i fjol.

Nilla Olsson
Skyttealliansen Maglarpgenom Per Larsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons