Annons

"Släpp loss Trelleborgen"

I krönikan den 18 juli lyfte Trelleborgs Allehandas politiske redaktör Mattias Karlsson upp sina funderingar kring Trelleborgens framtid. En bra och uppsummerande krönika som på något sätt hamnar i en slutlig fråga – Vad händer nu då?
Debatt • Publicerad 25 juli 2009
Foto: 
Foto: 
Håll inte Trelleborgen fången i den kommunala förvaltningsorganisationen, tycker Ulf Bingsgård (M).
Håll inte Trelleborgen fången i den kommunala förvaltningsorganisationen, tycker Ulf Bingsgård (M).Foto: 

Jag funderar över om det finns några svenska besöksmål som är helt kommunalägda och som röner stora framgångar. Jag vet att det finns en hel del som antingen är privatägda där privatpersoner eller konstellationer av företag gått samman och startat upp något. Det finns också besöksmål som drivs i stiftelseform där kommunen finns i bakgrunden men engagerade personer och eldsjälar driver själva verksamheten.

Detta ska inte ses som kritik mot hur verksamheten bedrivs idag på Trelleborgen. Det som sker på området är säkerligen bra, utifrån de förutsättningar som finns. Men är Trelleborgen ett i Sverige/Norden unikt besöksmål? Tillfrågas jag så kommer jag att svara ja, men hur många i Trelleborgs kommun vågar dela den uppfattningen? Och om man gör så, vågar man inse vad som krävs för att lyfta verksamheten ännu mer? För det krävs att man vågar satsa för att kunna gå från dagens bra till ett framtidsscenario av bäst.

Annons

Jag tror personligen att Trelleborgen har en oanad potential att bli norra Europas mest besökta vikingatida besöksmål. Jag är fullt och fast övertygad om att det finns krafter som både kan och vill utveckla verksamheten på och kring Trelleborgen så att Trelleborg blir känt som staden med vikingaborgen, en vikingastad.

Tyvärr ser jag inte att den typen av utveckling kan eller kommer att ske inom ramen för den kommunala förvaltningen, inom Trelleborgs kommun. Trelleborgen behöver ha den kommunala kopplingen med den styrka, trygghet och pondus som det ändock innebär att vara kopplad till staden, men ändå en frihet att utveckla sig och sin verksamhet som kommunen omöjligtvis kan erbjuda.

Under en längre tid har jag förespråkat att Trelleborgen inte bör vara en del av Kulturnämndens verksamhetsområde utan bör vara en stiftelse. En stiftelse nära kopplad till kommunen, men ändå så pass fristående att det finns en styrelse som fattar beslut kring verksamheten och investeringar.

En styrelse som brinner för sin uppgift att förvandla Trelleborgen till norra Europas mest besökta vikingaanläggning. Detta kommer att innebära olika former av arrangemang, vikingamarknader, Storslag och givetvis pedagogisk verksamhet för både ung och gammal.

För femton år sedan krävdes det mod av kommunfullmäktige att våga ta beslutet om att Trelleborgen skulle rekonstrueras. Idag krävs det mod för att våga fatta beslut så att Trelleborgen kan utvecklas. Trelleborgen har möjligheten att bli ett riktigt välbesökt besöksmål, som folk från när och fjärran vallfärdar till mer än en gång.

Men låt då oss inte gå miste om denna möjlighet utan låt Trelleborgen få utvecklas till ett besöksmål av världsklass. Begränsa inte längre dess möjligheter genom att hålla Trelleborgen fången i den kommunala förvaltningsorganisationen. Låt oss tillsammans skapa förutsättningarna för en utveckling av Trelleborgen, som förslagsvis en stiftelse, så att Trelleborgs stad och kommun får ett besöksmål till vilket man beger sig, inte bara passerar på vägen. Möjligheterna och förutsättningarna finns – låt oss ta vara på dem och utveckla Trelleborgen till dess fulla potential.

Ulf Bingsgård (M)

Kommunstyrelsens ordförande

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons