Annons

Skrämselpropaganda från Socialdemokraterna

De reformer som införs inom mödrahälsovården handlar om att rusta för framtiden och göra den skånska mödrahälsovården ännu bättre – för de gravida kvinnorna och ofödda barnens skull. Det skriver regionrådet Gilbert Tribo (FP) i ett svar till Yvonne Augustin (S),
Debatt • Publicerad 13 juli 2011
”Den skånska mödrahälso­vården är generellt sett väldigt bra och den personal som arbetar där är både kompetent och engagerad, dock finns problem som denna reform hjälper till att åtgärda.”
”Den skånska mödrahälso­vården är generellt sett väldigt bra och den personal som arbetar där är både kompetent och engagerad, dock finns problem som denna reform hjälper till att åtgärda.”Foto: 

Yvonne Augustin (S) fortsätter med en dåres envishet sin skrämselpropaganda när det gäller den skånska mödrahälsovården. Bland annat påstår hon att den politiska majoriteten i Region Skåne enkom reformerar den skånska mödrahälsovården för att gynna privata intressen och att den regionala expertgruppen tillkommit ”då det nya systemet kan medföra allvarliga risker”.

Det är naturligtvis bara trams!

Annons

De reformer som införs inom den skånska basmödrahälsovården handlar inte om bristande förtroende för kvinnoklinikerna eller om att privatisera för privatiserandets skull, det handlar om att rusta för framtiden och göra den skånska mödrahälsovården ännu bättre – för de gravida kvinnorna och ofödda barnens skull.

Den skånska mödrahälsovården är generellt sett väldigt bra och den personal som arbetar där är både kompetent och engagerad, dock finns problem som denna reform hjälper till att åtgärda.

Problemen handlar bland annat om bristande tillgänglighet men också om att den mödrahälsovård som erbjuds ser väldigt olika ut på olika håll i Skåne och av många uppfattas som ojämlik och orättvis.

Även om vi tillför den skånska mödrahälsovården drygt 35 miljoner extra nästa år anser vi, till skillnad från Socialdemokraterna, att ständig resurstillförsel inte är enda vägen för att utveckla och förbättra vården. Vi vill istället se över strukturer och processer och se till att medborgarna får ut så mycket som möjligt av sina skattade kronor, detta utan att det inkräktar på kvalité och tillgänglighet. Med den reform som nu införs ser vi till att bevara det som är bra och ser samtidigt till att utveckla de delar som inte är lika bra.

Vi kan redan nu konstatera att det i höst kommer att finnas fler mottag­ningar som erbjuder basmödrahälso­vård än vad som är fallet idag, bland annat i Trelleborg, Sve­dala och Vellinge. Flera av de nya mottagningarna kommer dessutom att förläggas på mindre orter där det idag inte erbjuds någon mödravård alls.

Av de företag som kommer att driva de privata alternativen kommer drygt hälften att drivas av barnmorskor, vilket är väldigt glädjande. Det är således inte bara ”privata vårdkoncerner” som kommer att erbjuda den privata mödrahälsovården, vilket Yvonne Augustin påstår.

Jag är övertygad om att reformen kommer att ge en skånsk mödrahälsovård präglad av tillgänglighet, reell valfrihet och kvalité med den gravida kvinnan, hennes partner och det ofödda barnet i centrum.

Gilbert Tribo (FP)

regionråd och ordförande i närsjukvårdsutskottet/-beredningen

Svar till Yvonne Augustin (S), den 6 juli.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons