Annons

”Skräckrapporten” måste tas på större allvar – bryr sig M bara om pengarna?

Svar till Mats Svensson (KD) (den 11 augusti), samt till Moderaternas annonskampanj på trelleborgsallehanda.se:
Trelleborg • Publicerad 20 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Miljöpartiet reagerar på Moderaternas valannons intill en artikel på trelleborgsallehanda.se
Miljöpartiet reagerar på Moderaternas valannons intill en artikel på trelleborgsallehanda.seFoto: Skärmdump från trelleborgsallehanda.se

“Trelleborg har aldrig stått starkare”. Det står det i moderaternas valreklam. Reklamen ser vi på Trelleborgs Allehandas hemsida när vi läser artikeln “Skräckrapport om ungdomars psykiska hälsa” (i papperstidningen den 13 augusti). Artikeln handlar om att flickorna och pojkarna i Trelleborgs kommun mår betydligt sämre nu än tidigare.

68 procent av flickorna i årskurs 9 i Trelleborg känner sig missnöjda med sig själva. Siffrorna är alarmerande, säger Susanne Larsson som jobbar med frågorna i kommunen. När vi ser moderaternas reklam ställer vi oss frågan - är det så att moderaterna bara bryr sig om hur många kronor som finns i kommunens skattkista när de värderar hur Trelleborg mår? Ser de inte, eller bryr de sig inte, om utvecklingen för våra barn och unga?

Annons

Moderaterna i Trelleborg har gjort att vi är den kommun i hela Sverige som satsar minst på grundskolan. Moderaterna tillsammans med alliansstyret i Region Skåne bär det politiska ansvaret för de orimligt långa köerna inom barn och ungdomspsykiatrin. Att det inte finns en enda psykolog kvar på BUP i Trelleborg leder till mycket lidande hos familjer som behöver hjälp.

”Skräckrapporten” som Trelleborgs Allehanda skriver om riktar sig till samtliga elever i hela Skåne i klass 6, 9 och 2:a på gymnasiet. Trelleborg sticker ut på ett negativt sätt jämfört med Skånesnittet i en rad frågor. Mer än var fjärde tjej i årskurs nio i Trelleborg uppger att de inte trivs bra med livet. Färre barn och unga i Trelleborg har bra självskattad hälsa och fler lider av övervikt och fetma, jämfört med Skånesnittet. Dessa siffror måste tas på större allvar.

Barn och ungas väl måste prioriteras högre. Det “mjuka frågorna”, som Mats Svensson (KD) kallar det i sin debattartikel är något Kristdemokraterna vill kämpa för, skriver Mats. Att komma med denna insikt en månad innan valet, då Kristdemokraterna är med och styr i både kommun och region, räcker inte. Kristdemokraterna sitter själva på ordförandeposten i regionens psykiatrinämnd som låter BUP vara ständigt underfinansierat. Var är ansvarskänslan och var är självinsikten? Varje gång vi i Miljöpartiet vill stärka psykiatrin i Region Skåne eller skolan i Trelleborg säger högerpartierna nej.

Vi vet att det kommer stå Trelleborg dyrt att satsa minst pengar på skolan i hela landet. I Miljöpartiets senaste kommunbudget satsade vi 50 miljoner mer än styret på skolan. Vi har medel för en stärkt elevhälsa, ökad rörelseglädje i skolan, bättre lärar- och specialisttäthet samt mer stöd till barn i riskzonen.

I regionen går vi till val på att en köfri barn- och ungdomspsykiatri. Vi vill under kommande mandatperiod stärka den psykiatriska vården för både gammal och ung med 500 miljoner utöver ordinarie uppräkning.

Det vi går till val på är samma politik som vi drivit innan valrörelsen. Miljöpartiet har hela mandatperioden kämpat för att förbättra skolan, vården och omsorgen i Trelleborg och i Region Skåne. Mats Svensson (KD) föreslår läsaren i sin debattext att skaffa en t-shirt. Det är väl bra. Men en större insats är det att också rösta grönt i kommande val. Trelleborg står inte starkt om skola och sjukvård inte får det fokus och de resurser de förtjänar.

Emil Samnegård, Gruppledare för Miljöpartiet i Trelleborg

Mätta Ivarsson, Gruppledare för Miljöpartiet i Region Skåne

Annons
Annons
Annons
Annons