Annons

Skönmålning av vården

Debatt • Publicerad 28 april 2005

I gamla Sovjetunionen talades ofta om att skördarna återigen slår nya rekord, men att folket inte fick mat talades det tyst om. När Lars Isaksson (s) och Ilmar Reepalu (s) från Sveriges Kommuner och Landsting nyligen i debatten uttalade sig om svensk sjukvård är retoriken densamma. Svensk sjukvård är världsbäst, men att barn och gamla inte kommer till i vården talas det tyst om.

Isaksson och Reepalu talar i egen sak och säger att det är till följd av landstingssystemet, med politiker, som svensk sjukvård är bra. Vi säger att svensk sjukvårds problem är att vi har politiker på fel ställen i vårt sjukvårdssystem. Vi delar uppfattningen att svensk hälso- och sjukvård på många sätt är mycket bra, men systemet kunde göras mycket bättre om patienterna fick mer makt, om alla professionella krafter i vården fick mer makt och om politikerna fick mindre att säga till om.

Annons

De två ordförandena i Sveriges kommuner och landsting talar för patienterna och vårdpersonalen. Säger de. Modern forskning visar att spädbarn inte dör i samma utsträckning som förr. Därför menar Isaksson och Reepalu att Sverige har världens bästa sjukvård. Visserligen dör patienterna enligt både modern forskning och Isaksson/Reepalu alltjämt i hjärt-kärl-sjukdomar, fast i mindre omfattning än i många andra länder. Slutsatsen blir därför densamma: vi har världens bästa sjukvård här hemma i Sverige.

När Isaksson och Reepalu kommer till att tala för vårdpersonalen hotar de med omorganisationsspöket. Alla vet att all personal alltid hatar omorganisationer. Därför sjunger de landstingens lov när de kommenterar den senaste rapporten från Landstingsförbundet. Rapportens budskap till läsaren är att landsting är världens bästa organisation på att erbjuda människor sjukvård.

Hur var det då med sakargumenten? Säger spädbarnsdödlighet och dödlighet i hjärt-kärl-sjukdomar något om sjukvårdens kvalité? Svaret är ja. De säger något om kvalitén, med betoning på något. Spädbarnsdödligheten är låg i alla OECD-länder. Glädjande nog har Sverige med någon promilles försprång den allra lägsta dödligheten. Den stora utmaningen med spädbarnsdödlighet är emellertid avklarad sedan lång tid tillbaka. I slutet av 1700-talet dog omkring var femte barn före sin första födelsedag, men redan från 1800 och framåt gick andelen ned kraftigt. Spädbarnsdödligheten i Sverige har blivit 50 gånger mindre under de senaste 200 åren. Den största minskningen skedde långt före landstingens tillkomst.

Dödligheten i hjärt-kärl-sjukdomar tyglas i Sverige framför allt tack vare den låga andelen rökare i befolkningen, inte att sjukvården i Sverige är organiserad i landsting.

Svensk sjukvård lider av kronisk otillgänglighet och stela strukturer. Medicinen mot dessa allvarliga tillstånd heter mångfald av vårdgivare och patienträttigheter – beska piller för landstingens socialdemokratiska härskare. I stället har de bjudit oss stopplagar och sjukvårdsprioriteringar. Svensk sjukvård har förvisso goda förutsättningar att bli världens främsta. Ett första steg är att befria den från makthavare som Isaksson och Reepalu.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons