Skolan måste få kosta
På kommunfullmäktiges senaste sammanträde i Trelleborg äntrade Roland Hansson (KD) talarstolen med bekymrande toner. Han var orolig för hur det tjänstemannaförslaget till budget för 2013 skulle drabba förskolorna negativt.
Han hade den senaste tiden hört så mycket negativt, bland annat i förskolan kring möjligheten att genomföra en bra verksamhet. Han var väldigt orolig.
Det stämmer säkerligen att det finns anledning att vara väldigt orolig. Men frågan jag ställde till honom var om han funderat något över den politik som han och övriga i alliansen genomför i bildningsnämnden.
Vid bildningsnämndens sammanträde i november så redovisades den ekonomiska bokslutsprognosen för 2011. Det visade sig att 2011 års underskott ökat sedan prognosen tidigare under hösten. Frågan ställdes vad detta berodde på.
Tjänstemännen redovisade att det var bland annat antalet barn med särskilda behov som ökat inom förskolan. Barn som personalen ansåg behövde mera resurser än det som tidigare var avsatt till verksamheten.
Vi socialdemokrater ansåg det var ett väl motiverat överskridande eftersom kommunen har en skyldighet att tillgodose alla barns behov.
Men alliansen hade en helt annan uppfattning.
De krävde att det ekonomiska underskottet skulle rättas till. Det betyder besparingar. Att spara in miljonbelopp på någon månad leder till att personalkostnaden omgående måste reduceras.
Hur?
Närmast står då extraanställd och timanställd personal. Vi socialdemokrater försökte argumentera så att det inte skulle ske några besparingar i rådande situation som direkt skulle drabba barnen och i nästa skede drabba den personal som redan är hårt belastade för att sedan få ännu mer på sina axlar att bära. Det handlar om hur vi förebygger eller skapar fler sjuka medarbetare i Trelleborgs kommun.
Vi socialdemokrater reserverade oss mot beslutet eftersom vi vet att bördan redan är för stor och att resurserna behövs oavsett inom vilket område. Att genomföra neddragningar i verksamheten utan att det märks är som att sticka huvudet i sanden.
Den som vill ta del av beslutet kan via Trelleborgs kommuns hemsida läsa i bildningsnämndens protokoll från den 16 november 2011, paragraf 188.
Där står: ”Nämnden noterar att bokslutsprognosen per oktober visar helt överraskande ett underskott på -4,4 mkr mot -1,85 mkr så sent som i delårsbokslutet. Det är inte acceptabelt med så sena och plötsliga kast, vilket nämnden påpekar.
Bildningsnämnden beslutar att överlämna rapporten till kommunfullmäktige och att förvaltningen får i uppdrag att se över informationsflödena för att undvika den här typen av överraskningar under proposition.
Bildningsnämnden beslutar att uppdra åt förvaltningen att ta fram handlingsplaner med målsättning att till årsbokslutet för 2011 uppnå samma resultat som prognosen i augusti 2011”.
Utifrån ett sådant beslut är det inte konstigt att verksamheterna får gå på knä.
Om vi tillsammans fastställer mål i Trelleborgs kommunfullmäktige om verksamheten och dess mål samt följer gällande lagstiftning, så måste det få lov att kosta.
Men med större barngrupper, mindre personal, och begränsning av stöd till barn med särskilda behov så kan inte vår duktiga personal genomföra sitt uppdrag.
Sven Lindkvist
för socialdemokratiska gruppen i bildningsnämnden Trelleborg