Annons

Skegrie förskola är dåligt planerad

I en artikel i Trelleborgs Allehanda framfördes en berättigad kritik av de närboende och av föräldrar till barnen som så småningom skall gå i den nya förskolan i Skegrie.
Debatt • Publicerad 14 september 2009
Att spara pengar genom att samordna är otänkbart i Trelleborg. Ett exempel är Trelleborgshems lokaler i gamla polishuset, skriver debattören.
Att spara pengar genom att samordna är otänkbart i Trelleborg. Ett exempel är Trelleborgshems lokaler i gamla polishuset, skriver debattören.Foto: 
Foto: 

Vi socialdemokrater föreslog i skolnämnden att den skulle förläggas på annan plats i Skegrie. Men vi röstades ned av alliansen.

Det som nu är beslutat av alliansen, är att lägga en förskola på andra sidan av en trafikerad väg är olyckliga och snabbt tagna hastverksbeslut för att komma ur det trångmål som alliansen sin vana trogen försatt sig i.

Annons

Det hela bygger på oförmåga att samplanera verksamheter rationellt mellan förvaltningarna.

Att nu Vägverket följt vår reaktion är inget konstigt. De förstår konsekvenserna med en väg som skiljer en förskola från all övrig bebyggelse.

Att kommunplaneringen inte är långsiktig börjar säkert gå upp för de flesta. Nämnderna styrs idag av olika minoritetspartier, med egna särintressen på var sitt håll, och tydligen därför inte kan komma överens om och samordna sig till det som är bäst för medborgarna.

Det betyder inte att vi socialdemokrater vet bäst, men tidigare lyssnade vi på varandra. När problemen uppstår följer även större kostnader än vad som är nödvändigt.

Det som prioriteras, i stället för samförståndslösningar, är istället att smida planer för bolagiseringar och privatiseringar som berikar enskilda privatpersoner.

När det gäller de lokaler som olika förvaltningarna har behov utav, borde man med lång framförhållning, innan det är panik, sätta sig ner tillsammans för att samplanera användningen av det fastighetsbestånd som kommunen äger. Att där det är lämpligt i första hand utnyttja dessa lokaler till egna verksamheter. Där så inte är möjligt blir det att hyra in sig hos andra fastighetsägare.

Hyra kontorslokaler som nu sker på kors och tvärs i hela Trelleborg och låta egna lokaler stå tomma skapar ingen god ekonomi.

Att alla skulle kunna spara pengar genom samordning vore inte fel. Detta är otänkbart i Trelleborg. Ett exempel på detta är Trelleborgshems lokaler i gamla polishuset.

Över ett hundra kontorslokaler med tillhörande arkivutrymmen och konferenslokaler har rivits ut. Allt vad Trelleborgs skattebetalare får av detta är en kapitalförstöring rakt ner i en avfallscontainer.

Jag har inget emot att det i kommunen byggs äldreboende men i denna fastighet fanns det ett värde i dess innehåll som genom samordning kunde genererat en vinst för skattebetalarna. Det är skattepengar som kastas medan nya investeras.

Annons

Det måste finnas mer helhetssyn för våra kommunala verksamheter. Detta gäller alla nämnder och kommunala bolag.

Det är utomordentligt förvånade att det här dåliga planerandet får fortsätta. Att inrätta ett flott museer som vi kanske inte har råd till, är ett annat beslut.

Sven Lindkvist (S)

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons