Annons

Skärpt straff för inbrott

Mängdbrott som stöld och inbrott är ett gissel för samhället.
Debatt • Publicerad 13 augusti 2014
Ny brottsrubricering ska ge strängare straff vid inbrott.
Ny brottsrubricering ska ge strängare straff vid inbrott.Foto: Foto: Mikael Fritzon / SCANPIX /

Varje år anmäls ungefär 14 000 inbrott i villor och radhus och trenden är att antalet ökar för varje år. Få av inbrotten klaras upp, antalet bostadsinbrott där en gärningsman kan knytas till brottet är enligt Brottsförebyggande rådet försvinnande låga fyra procent. Bostadsinbrott är en enorm kränkning för dem som drabbas och vi vill därför skärpa straffen för den här typen av brott.

Därför skapar vi en ny brottsrubricering, ”inbrottsstöld” där straffskalan är högre än i dag. Ett inbrott där inget av värde stjäls leder sällan till ett långt fängelsestraff. Men ett inbrott handlar om mer än stulna värdesaker, själva kränkningen är ett allvarligt brott i sig.

Annons

I dag bedöms ett bostadsinbrott i regel som grov stöld vilket innebär att straffet blir fängelse i mellan sex och tio månader. Den som döms för första gången slipper ofta fängelse. Det här vill vi ändra på. Att bryta sig in i någons hem är ett grovt brott och ska behandlas därefter. Ett inrott är inte att betrakta som vanlig stöld. Gärningsmannen stjäl inte bara saker, han stjäl människors trygghet i deras egna hem. Det är oacceptabelt. För en inbrottsstöld bör minimistraffet vara fängelse ett år. Påföljden måste alltid stå i proportion till brottet.

Respekten för ett rättssystem bygger till stor del på att medborgarna känner att det är rimligt. Det är för att skydda människor från att bli utsatta för kriminella handlingar, visa att ett kriminellt beteende inte är accepterat av samhället samt att ge brottsoffret upprättelse som fängelsestraff utdöms. Under tiden som en person sitter frihetsberövad ska han eller hon få det stöd och den rehabilitering som behövs för att återanpassas till ett liv i frihet. Men fokus måste alltid ligga på brottsoffret och det är därför som vi nu vill skärpa straffet.

Det är hög tid att vi sätter in större och bättre åtgärder för att komma till rätta med inbrotten. Längre fängelsestraff är en klar markering från samhället att en kriminell livsstil inte är acceptabel.

Anna Töörn
Anders Hansson (M), riksdagsledamot södra Skåne
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons