Skånska grisar krävs för tillväxt

Svensk grisköttsproduktion har minskat med cirka en fjärdedel på tio år, samtidigt som konsumtionen av kött i Sverige hela tiden ökar.
Debatt • Publicerad 28 februari 2014
I dag är cirka fyrtio procent av det griskött vi äter importerat och vid kommunernas inköp till skolor och äldreboenden är andelen importerat kött ännu högre, skriver Marianne Andersson, ordförande för LRF Skåne.
I dag är cirka fyrtio procent av det griskött vi äter importerat och vid kommunernas inköp till skolor och äldreboenden är andelen importerat kött ännu högre, skriver Marianne Andersson, ordförande för LRF Skåne.Foto: Foto: Patrik Lundin / SvD / TT

I dag är cirka fyrtio procent av det griskött vi äter importerat och vid kommunernas inköp till skolor och äldreboenden är andelen importerat kött ännu högre.

Svensk lagstiftning ger en högre produktionskostnad vilket medför att en svensk grisföretagare måste få ett högre pris för sitt kött. I Sverige får alla grisar behålla sin svans och knorr och de får strö. Vi har dessutom en mycket låg förbrukning av antibiotika, vilket är viktigt för att minska risken för uppkomst av resistenta bakterier. I exempelvis Tyskland använder man sexton gånger så mycket antibiotika per kilo kött som vi gör här. Det borde vara en självklarhet att grisköttet i alla offentliga inköp kommer från djur som har fötts upp med samma krav som den svenska lagstiftningen sätter upp.

Konsumenter efterfrågar livsmedel med svenskt ursprung, men för att de ska kunna välja svenskt kött måste ursprungsmärkningen gälla allt kött i alla produkter.

Om efterfrågan på svenskt griskött skulle öka, påverkar det den totala produktionen i Skåne betydligt mer än om motsvarande efterfrågeförändring skulle ske någon annanstans. Valet av produkter inom offentlig upphandling ger tydligast påverkan på produktionen. Om den offentliga sektorn skulle ersätta importerat griskött med ett värde av en miljon kronor så skulle produktionsvärdet i länet öka med omkring en och en halv miljon kronor.

Trots att den positiva samhällseffekten av ökad grisköttsproduktion är tydlig, meddelar nu slakteriföretag att man vill minska sin volym. Samtidigt har prisnivån också sänkts, till följd av priskonkurrens från importerat kött. Den uppkomna situationen visar att svenska grisföretagare snabbt måste få mer konkurrenskraftiga villkor. Det senaste decenniet har närmare 500 jobb i Skåne försvunnit i primärproduktionen inom grisnäringen. Utöver det har ännu fler arbetstillfällen försvunnit inom transport, slakt och styckning kopplat till grisköttsproduktionen.

I stället för att dra ner på volymerna ytterligare borde vi tillsammans - politiker, myndigheter, handel, industri och producenter - arbeta för att skapa förutsättningar för ökad efterfrågan och tillväxt i svensk grisköttsproduktion. Det är nödvändigt att vi tydligt signalerar att vi vill se tillväxt i svensk grisköttsproduktion och att vi är beredda att betala ett rimligt pris med affärsvillkor som kan bidra till den långsiktighet som krävs för den framtida grisköttsproduktionen.

Nilla Olsson
Marianne Andersson, ordförande för LRF Skåne
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.