Debatt

Skånsk sjukvård är i kris

Dennis Andersson ,
Dennis Andersson vill bland annat se satsningar på ambulanssjukvården som han även hoppas ska återgå i offentlig regi. Arkivbild: Tom Wall
Foto:Tom Wall
Dennis Andersson vill bland annat se satsningar på ambulanssjukvården som han även hoppas ska återgå i offentlig regi. Arkivbild: Tom Wall

Svar till Yvonne Agustin (S) och Maria Nyman Stjärnskog (S) (den 5 september).

Goddag yxskaft är ett språkligt uttryck som används om ett svar man får av någon kan karaktäriseras som nonsens på så vis att det inte svarar på frågan. Precis så känner jag när jag läser svaret på mitt inlägg (den 25 augusti).

Jag upplever skånsk sjukvård i kris och känner mig inte ensam om det påståendet. Och att då som Agustin (S) och Nyman Stjärnskog (S) talar om historiska satsningar på skånsk sjukvård känns verkligen som ”Goddag yxskaft”. Inte nog med det, jag tycker faktiskt att svaren påminner om Pia Kinnhults (M) svar, under förra mandatperioden, på all kritik. Hur dåligt det än gick och vårdköerna växte var svaret alltid det samma.

- Vi har aldrig satsat så mycket som vi gör nu.

Det känns verkligen olustigt att ni säger att ni satsar på psykiatrin, när ni lägger ner i Trelleborg och det är kaos och nerdragningar i Malmö. Eller är rättspsykiatriska centrum satsningen, och skall jag i så fall förstå det så att alla psykisktsjuka är kriminella och bör sitta på nya rättspsykiatriska centrum? Var i ligger satsningen på psykiatrin?

Vidare säger att ni satsar på akutvård. När öppettiderna minskat och viktiga sidoverksamheter som provtagningar med mera i Trelleborg har minskar. Akuten i Malmö har från vad jag fått berättar för mig från personal där, ingen bra arbetsmiljö. Nerdragningen på akuten i Trelleborg och platsbristen på sjukhuset har gjort att det finns en hel avdelning med Trelleborgspatienter i Malmö på akuten. Var i ligger satsningen på akutvården?

Ni säger att helgtjänstgörningen har minskat. På lasarettet i Trelleborg har personalen gått från tre veckors till varannan vecka. Kanske har cheferna för Trelleborgs lasarett fått bättre helgschema men arbetarna har inte fått det, så var i ligger satsningen?

Varför öppnar ni inte palliativa avdelningens slutenvårdsplatser som ni lovat? Trots att behoven innan stängningen i Trelleborg och nerdragningen i Malmö gjordes, var större än antal platser, öppnar ni inte som ni lovat. Som jag ser det är det något lurt eftersom ni inte öppnar genast, kompetent personal har sökt tjänster men ingen har anställt. I Malmö används något som jag skyr som pesten, hyrpersonal, men om ni nu lovat att öppna varför gör ni inte det? Tiden går och de palliativa patienterna, de som står inför döden, förvägras ett värdigt slut på livet. Något som inte bara drabbar dem utan anhöriga som tvingas till sjukskrivningar och onödigt lidande.

När det gäller ambulanserna hoppas jag verkligen att ni inte bara övertar den i offentlig regi utan bygger ut den. KD stödjer er var det gäller Trelleborgs området. (Läs TA debatt 31 augusti). Börja med det då. Men KD sviker hela Skåne när de inte vill tillföra de pengar som fattas. För KD är utryckningstider som räddar liv, bilar som tar med anhöriga och bra arbetsförhållandena för ambulanspersonalen inte värt ökade kostnader om över 100 miljoner kronor.

I hopp om svar som jag begriper och förstår.