1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Skänk inte bort skattepengar till privata lycksökare

Låt skattepengarna stanna i verksamheten och användas utifrån skolans och elevernas behov.
Vänsterpartiet i Trelleborg tycker inte att kommunen ska subventionera Internationella engelska skolans etablering.
Foto: JESSICA GOW / TT

På fullmäktigemötet den 16 december beslöt SD/M/KD-styret att ge subventioner till Internationella engelska skolan (IES) för att de ska bedriva skolverksamhet här. I storleksordningen 4 miljoner kronor per år är man beredda att stötta IES med, men beloppet kan bli större.

Då ska man veta att IES är ett privatägt aktiebolag, noterat på Stockholmsbörsen. Det senaste året gjordes en vinst på 154 miljoner kronor.

Lärarnas Riksförbunds tidning Skolvärlden har granskat IES och konstaterar att deras vinst skapas i en kombination av stordriftsfördelar, ”förhållandevis låg lärartäthet, lägre lärarlöner och en stor andel elever med välutbildade föräldrar”.

Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på trelleborgsallehanda.se, appen MinTA och e-tidning tis, tors, lör. 159 kr per månad!

Det IES erbjuder är en chans till glädjebetyg, det vill säga betyg som inte motsvarar de kunskaper som visas på nationella prov. Skolverket publicerade i ifjol en rapport som konstaterade att ”Alla friskolegrupper sätter glädjebetyg jämfört med kommunala skolor – men Engelska skolan och Kunskapsskolan ligger i topp”.

Sverige är extremt när det gäller skolverksamhet. Inget annat land tillåter aktiebolag att dränera den offentligt finansierade välfärden på pengar. Alla andra länder har den rimliga ståndpunkten att offentliga medel till skolan ska användas där. Till och med Kunskapsskolans grundare Peje Emilsson har förbluffat konstaterat att ”Sverige har varit ett Klondyke för riskkapitalister”. Förutom minskade resurser till skolan har den extrema politiken inneburit ökade klyftor, de som behöver mest stöd blir utan när vinstjakten styr.

Som om inte allt detta vore nog tänker nu alltså SD/M/KD-styret subventionera IES med ytterligare 4 miljoner kronor per år. Resurser som gör att den egna verksamheten dräneras.

De som behöver stöd och hjälp inom skolans verksamhet är svaga elever, elever med särskilda behov, inte aktieägare. Låt skattepengarna stanna i verksamheten och användas utifrån skolans och elevernas behov. Skänk inte bort skattepengar till privata lycksökare.

Inger Aparicio

Kersti Engström

Lena Lundberg

Rolf Nilsson

Yvonne Nord

Bo Nylander

Mats Sjölin

Vänsterpartiet Trelleborg

Läs mer

Trelleborg

Lex Sarah: Gav medicin till inte helt vaken brukare – kollegor slog larm

Personal på ett äldreboende slog larm om att en kollega inte sköter sitt jobb.

Trelleborg

Smet: Misstänkt rattfyllerist orsakade parkeringsolycka

Körde in i parkerad bil

Gårdsrånen

Gårdsrånarna döms till fängelse

Längsta straffet får 30-åringen - sex och ett halvt år.

Coronavirus

Kontroll: Länsstyrelsen kräver glesare bord på servering

En servering på Söderslätt har inte gjort tillräckligt för att minska risken för smittspridning, tycker länsstyrelsen Skåne.

Gårdsrånen

Dom i dag – ett avslut för gårdsrånarnas offer: ”På insidan såren sitter kvar”

”Kroppen har läkt, det är på insidan såren sitter kvar,” säger Leif Sjögren, lantbrukaren i Fuglie där gårdsrånarna började sin blodiga turné.

Trelleborg

Full fart framåt på Jordberga

En ny spannmålstork är på plats på Jordberga gods – tredubblar effektiviteten.