Skåne - knarkets väg in i Sverige

Debatt • Publicerad 18 april 2005

Tullens statistik för 2004 talar sitt tydliga spår. De brottslingar som vill smuggla in stora mängder narkotika till vårt land väljer Skåne. De största beslagen av samtliga de sex vanligaste sorternas narkotika under 2004 gjordes i Skåne!

– Heroin: 4 kg, beslaget gjordes vid Lernacken i Malmö den 10 september.

– Kokain: 5 kg, beslaget gjordes i Helsingborg den 3 mars.

– Opium: 10 kg, beslaget gjordes i Helsingborg den 18 september.

– Amfetamin: 21 kg, beslaget gjordes vid Lernacken i Malmö den 5 oktober.

– Cannabis: 61 kg, beslaget gjordes vid Lernacken i Malmö den 10 januari.

– Ecstasy: över 50 000 tabletter, beslaget gjordes i Helsingborg den 10 juni.

Vi har tyvärr inte uttrymme att presentera samtliga 15 åtgärder i denna debattartikel och har därför valt ut de åtgärder som vi tror skulle ha störst effekt för att hindra narkotikasmugglingen in i Skåne.

- Ökade resurser och befogenheter till Tullen: Det effektivaste sättet att stoppa narkotikan är att stoppa den vid gränsen. Beslagsstatistiken visar också att en större del av tullens totala resurser behöver satsas på Skåne. Tullen måste också få bättre befogenheter för att kunna stoppa narkotikan, vi föreslår att tullen ska få rätt att begära legitimation vid tullkontroll mot annat EU-land samt att tullens befogenhet utökas till hela Sveriges territorium. Tullen, Kustbevakningen, Polisen och Försvaret måste få samarbeta för att på bästa möjliga sätt använda samhällets totala resurser för att stoppa narkotikan.

- Bättre verktyg för polisen och mer resurser: Polisen måste ges bättre möjligheter för att kunna bekämpa den organiserade narkotikasmugglingen. Vi vill tillåta buggning, riktade mikrofoner, pejlingsutrustning och öka polisens möjligheter att arbeta med täckidentitet, "under cover". Vi står också bakom bevisprovokation och infiltration, men lagstiftningen måste klargöras. De organiserade ligorna är inga snälla pojkar och hot mot vittnen samt vittnen som tar tillbaka sin berättelse blir allt vanligare. Vi vill tillåta anonyma vittnen i domstol då det föreligger en extrem hotbild. Tipsare måste också kunna skyddas på så sätt att polis och åklagare som tvingas vittna i målet inte behöver röja identiteten för sina uppgiftslämnare. Polisen måste också få mer pengar så att de kan avsätta tillräckliga spaningsresurser mot narkotikan.

- Utökat internationellt samarbete: Det krävs hårdare tag mot narkotikatillverkning inom EU. Amfetamin och ecstasy tillverkas i EU-länder som Nederländerna, Belgien, Polen, och Litauen. Det är inte acceptabelt att det finns storskalig narkotikaproduktion i EU-länderna. Narkotikasmugglingen är gränsöverskridande brottslighet som inte svensk polis kan bekämpa ensam. Det krävs ett ökat internationellt polissamarbete såväl inom EU:s Europol som med polisen i icke-EU-länder.

Detta är några av de åtgärder som vi i centerpartiet Skåne vill se förverkligade för att stoppa narkotikasmugglingen till Skåne och Sverige. Det behövs sannolikt ytterligare insatser och det viktiga är att vi står enade och beslutsamma i kampen mot narkotikan.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.