Annons

Skandal att palliativa stängs under sommaren

Det är en skandal att de specificerade palliativa slutenvårdsplatserna i Trelleborg åter stängs under sommaren. Dessutom minskar ASIH från 18 patienter till 10.
Publicerad 5 juni 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bilden är tagen i samband med invigningen av de nya lokalerna.Foto: Tomas Nyberg

Det är en skandal att de specificerade palliativa slutenvårdsplatserna i Trelleborg åter stängs under sommaren. Dessutom minskar ASIH från 18 patienter till 10.

Förvaltningschefen skyller på att det är svårt att rekrytera framför allt sjuksköterskor och att medarbetarna skall ha semestrar. När man nu är medveten om detta: varför planerar och rekryterar man inte tidigare? Eller är det endast ett svepskäl för att spara pengar ?

Annons

Vid öppnandet av den nyrenoverade avdelningen lovade politikerna att verksamheten skulle vara öppen året om, varför har de inte kollat upp detta tidigare?

Alla vet att medarbetarna skall ha den semestern de är så väl värda. Det är även en arbetsmiljöfråga, att som medarbetare inte veta om de kan jobba som vanligt eller eventuellt måste flyttas till Malmös palliativa avdelning ( detta har hänt tidigare).

Att börja rekrytera under sommaren vet vi alla är svårt. Dessutom är det kanske någon som inte söker eftersom de inte vet om verksamheten är öppen året om. Förhoppningsvis är det sjuksköterskor med kompetens och erfarenhet som söker tjänsterna, då har de tre månaders uppsägningstid. Ytterligare en orsak att börja mycket tidigare med rekryteringen.

Det har påståtts att alla specificerade palliativa patienter i Trelleborgs sjukvårdsdistrikt som behövt denna vård fick det i Malmö under sommaren -22. Detta stämmer inte, eftersom det förekom att de fick vårdas på andra avdelningar. Regionpolitiker har sagt att de satsar på den specificerade palliativa vården, det ifrågasätter vi i allra högsta grad när just denna vårdformer skärs ner i Trelleborg under sommaren.

Enligt Socialstyrelsen är den specificerade vården tillsammans med hjärtsjukvården prio 1. Vi saknar respons från våra politiker, inte bara från regionen utan också från våra kommunpolitiker. Denna vårdformer är oerhört viktig för våra svårt sjuka patienter och deras närstående i Trelleborgs sjukvårdsdistrikt.

Vem är det som har ansvar för inventarier, tavlor som finns inom Region Skånes lokaler? Det har skänkts mycket till Trelleborgs sjukhus under årens lopp som nu saknas, var finns dessa ?

Inga-Lill Högfeldt och Gunilla Hedgard, aktiva i arbetsgruppen ”Rädda vårt sjukhus”

Annons
Annons
Annons
Annons