Annons

Ska vårt svar verkligen vara ”Inte på vår bakgård”?

Några frågor till föreningen Rädda Sydkusten.
Publicerad 17 mars 2022
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Jag tror att många som blivit uppskrämda av propagandamaterialet även har ett genuint intresse av minskad klimatpåverkan och säker elförsörjning samtidigt som man – precis som jag – värnar om den lokala miljön, skriver Ulf Jobacker, ordförande Energivision Syd.
Jag tror att många som blivit uppskrämda av propagandamaterialet även har ett genuint intresse av minskad klimatpåverkan och säker elförsörjning samtidigt som man – precis som jag – värnar om den lokala miljön, skriver Ulf Jobacker, ordförande Energivision Syd.Foto: Arkiv

Föreningen Rädda Sydkusten arrangerar ”informationsmöten” för att mobilisera motstånd mot vindkraft till havs utanför Trelleborgs och Skurups kommun. Arrangemanget vittnar om en viss lomhördhet för vad som händer i vår omvärld och för vår tids stora framtidsfrågor.

Vi står just nu inför tre stora kriser: ett brutalt anfallskrig mot en europeisk demokrati, bekostat av intäkter från rysk olje- och gasexport, blott 100 mil från den skånska sydkusten, en global klimatkris där tiden för att hejda en katastrofal temperaturökning i snabb takt rinner oss ur händerna. Och på detta en lokal elkris med skyhöga priser. Svaret på alla dessa kriser är detsamma: att snabbt öka produktionen av förnybar el.

Annons

"Putins krig i Ukraina bevisar hur akut det är att skynda på vår omställning till ren energi", sade Frans Timmermans, vice ordförande i EU-kommissionen när han häromdagen presenterade en ny EU-plan för att frigöra EU från beroendet av rysk olja och gas.

”The energy of freedom” sade Tysklands liberala finansminister Christian Lindner i ett tal om vikten av att snabbt öka den förnybara elproduktionen.

Ska svaret från oss som bor längs sydkusten, med unikt goda förutsättningar för havsbaserad vind, verkligen vara ”Inte på vår bakgård”?

Energivision Syd är en lokal tankesmedja som arbetar för att främja förnybar energi i Trelleborgs och Skurups kommuner, med målet 100 procent lokalproducerad förnybar energi. Vi vill ha en saklig, balanserad och faktabaserad dialog som hjälper oss och våra folkvalda politiker att göra en rimlig avvägning mellan de viktiga intressen som står på spel. Med anledning av det kampanjmaterial Rädda Sydkustens spritt under vintern bjöd vi in till en öppen och faktabaserad dialog, om vad en etablering av havsbaserad vindkraft utanför vår kust faktiskt skulle innebära – både negativt och positivt. Rädda Sydkusten var inte intresserade av dialog.

”Med anledning av det kampanjmaterial Rädda Sydkustens spritt under vintern bjöd vi in till en öppen och faktabaserad dialog, om vad en etablering av havsbaserad vindkraft utanför vår kust faktiskt skulle innebära – både negativt och positivt. Rädda Sydkusten var inte intresserade av dialog.”
Ulf Jobacker, ordförande Energivision Syd

Jag tror att många som blivit uppskrämda av propagandamaterialet även har ett genuint intresse av minskad klimatpåverkan och säker elförsörjning samtidigt som man – precis som jag – värnar om den lokala miljön. Jag skulle därför vilja ställa fyra frågor inför helgens möten:

• Vilket ansvar har kommuner med särskilt goda förutsättningar för förnybar el för att möjliggöra klimatomställning, minska beroendet av rysk gas och bidra till att säkra framtidens elförsörjning?

• Vilket ansvar har vi som medborgare för konsekvenserna när vi säger nej?

• Hur vill Rädda Sydkusten att vi ska lösa de tre kriser vi står inför, om vindkraft inte är ett alternativ?

• Har Rädda Sydkusten ställningstagande inte på något sätt påverkats av förändringarna i omvärlden?

Ulf Jobacker, ordförande Energivision Syd

Annons
Annons
Annons
Annons