Sjukvården är den skånska välfärdens kärna

Femklövern i Region Skåne har presenterat sitt budgetförslag för 2014 och vi kristdemokrater har bidragit till att det är en budget med tydligt sjukvårdsfokus.
Debatt • Publicerad 20 september 2013
Svårt sjuka människor ska inte behöva åka in till sjukhusen i onödan, utan i de fall det går, kunna ta emot sin vård nära familj och andra närstående, skriver Birgitta Svensson och Kjell Bornhager.
Svårt sjuka människor ska inte behöva åka in till sjukhusen i onödan, utan i de fall det går, kunna ta emot sin vård nära familj och andra närstående, skriver Birgitta Svensson och Kjell Bornhager.Foto: Foto: Anders Wiklund / SCANPIX

Sjukvården är den skånska välfärdens kärna och det finns stora utmaningar. I budgetförhandlingarna var vi kristdemokrater därför tydliga med att sjukvården skulle få högsta prioritet.

I budgeten tillförs skånsk sjukvård 1,5 miljarder kronor. Bland annat satsar vi på vårdcentralerna. De kan erbjuda mycket av den vård som sjukhusen ger och avlasta dessa, men har haft behov av ökade resurser. Nu får de 215 miljoner, bland annat för att förbättra tillgängligheten när det gäller såväl besök som öppettider och telefonbokning.

Hemsjukvården är en annan viktig prioritet för oss. Svårt sjuka människor ska inte behöva åka in till sjukhusen i onödan, utan i de fall det går, kunna ta emot sin vård nära familj och andra närstående. Det handlar om värdighet och förbättrad livskvalitet i en många gånger svår situation. På vårt initiativ tillförs därför den avancerade hemsjukvården 40 miljoner – en 20-procentig ökning av resurserna varav mycket kommer sydvästra Skåne till del.

Den högspecialiserade vården på sjukhusen är också i fokus. I budgeten finns satsningar på bland annat bättre cancervård och förstärkning till avancerade åtgärder som barnhjärtkirurgi, vård av för tidigt födda och operationer av Parkinsonsjuka. Hjärttransplantationer är ett annat fantastiskt ingrepp som kan ge livet tillbaka till svårt sjuka patienter.

Nilla Olsson
Birgitta Svensson (KD), TrelleborgLedamot regionfullmäktigeKjell Bornhager (KD), HöllvikenErsättare regionfullmäktige
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.