Annons

Självstyret måste värnas

Länsstyrelsen säger stopp för allt bostadsbyggande som inte sker genom förtätning. Det är ett hot på det kommunala självstyret. Det skriver sex moderata kommunalråd i ett nytt inlägg om åkermarken i Skåne.
Debatt • Publicerad 30 maj 2012
”Det vackra och skiftande skånska landskapet är något vi vill bevara och det är också en anledning till att människor aktivt väljer att bo i våra kommuner i stället för i storstäder.”
”Det vackra och skiftande skånska landskapet är något vi vill bevara och det är också en anledning till att människor aktivt väljer att bo i våra kommuner i stället för i storstäder.”Foto: 

Vår debattartikel om länsstyrelsens intrång på det kommunala planmonopolet har väckt en viss debatt. En del väljer att tolka det som att vi aktivt vill bygga hus på precis all åkermark i våra kommuner. Detta är självfallet fullständigt fel. Låt oss därför förklara igen.

Länsstyrelsen föreslår i sin skrivelse Skånska åtgärder för miljömålen ett stopp för allt bostadsbyggande som inte sker genom förtätning. De kallar det en ”nollvision”. För det första är detta är en fråga för kommunerna och inte för länsstyrelsen, eftersom det ingår i kommunernas planmonopol att planera hur bebyggelse ska ske. För det andra, om någon överhuvudtaget ska samordna kommunernas planer så ska det göras av Region Skåne, inte länsstyrelsen, eftersom vi ju har regionalt självstyre i Skåne.

Annons

Vidare har ingen av oss överhuvudtaget tänkt tanken på att asfaltera och bygga hus på varenda kvadratmeter i kommunen. Bara tanken är märklig. Det vackra och skiftande skånska landskapet är något vi vill bevara och det är också en anledning till att människor aktivt väljer att bo i våra kommuner i stället för i storstäder. Likaså är livsmedelsindustrin är en viktig av det skånska näringslivet och också en näring som är i ständig utveckling och förändring. Vi som verkar i kommunerna vet hur viktigt detta är för medborgarna.

Men, vi vet samtidigt att trycket på bostäder är hårt. Vi är alla en del av den växande Öresundsregionen och måste ta vårt ansvar för bostadsbristen. Vi jobbar hårt med förtätning, men risken är att det inte räcker. Förtätning låter kanske som en smidig väg att få till stånd fler bostäder, men det är sällan en enkel process. Människor som redan bor där det ska förtätas har ofta kritiska synpunkter på byggplanerna och överklaganden är mer regel än undantag. Detta gör processen både dyrare och mer långdragen och ofta blir det helt enkelt inget av byggandet. Då måste vi ha möjlighet att även bygga på mark som i dag används för odling.

Om länsstyrelsen, mot sitt mandat, skulle få bestämma hur vi ska få lov att bygga de närmsta 100 åren, har vi ingen möjlighet att möta medborgarnas behov av bostäder, skolor, äldreboende och så vidare. Tiderna förändras och vi måste ha handlingsfrihet att följa med utvecklingen. Vi måste självklart vara rädda om den skånska odlingsmark en, men vill vi samtidigt ha tillväxt och kunna välkomna fler invånare måste vi också erbjuda bostäder.

Och, bostäder börjar det som vi alla vet bli ont om i vårt hörn av Skåne. Detta är en ekvation vi måste lösa på ett förnuftigt och omsorgsfullt sätt i kommunerna.

Skåne blir allt mindre sett till pendlingstider. Det positiva med den allt bättre infrastrukturen är att människor kan välja att bo var de vill oavsett var de jobbar. Det går utmärkt att kombinera det lugna livet i en mindre ort med ett jobb i stan och utbudet med kultur och nöjen finns tillgängligt även om man bor på landet. Det är en oerhört positiv utveckling och den lockar allt fler. Vi vill alla gärna se att infrastrukturen förbättras ytterligare, så att alla färdmedel kan stå till buds.

Boendemiljö, tillgänglighet och service är således viktigt för kommuninvånarna. Samtidigt ska skattepengarna förvaltas på bästa möjliga sätt och arbetsmarknaden ska vara god, liksom pendlingsmöjligheterna. Attraktivitet, mobilitet och tillväxt är därför begrepp som tillhör kärnan i det som kommunerna ska ansvara för och förvalta på bästa sätt. Därför fungerar det inte när länsstyrelsen försöker vingklippa det kommunala självstyret genom att hitta på olika regler som gör att vi hindras att utföra det arbete vi ska. Förutom att de vill ha ett byggstopp för bostäder i så kallade kranskommuner, vilket de facto är vad förslaget innebär, vill de också hindra privatbilism och minska flygresorna. Både bilen och flyget är för många nödvändigt för att kunna sköta arbete och vardag, i synnerhet om man inte väljer att bo i innerstäderna.

Länsstyrelsens förslag kan dessutom också vara bindande för lång tid framöver och ingen av oss vet hur framtiden kommer att se ut. Kanske fler kommer att jobba hemifrån? Kanske vi får en ny ”gröna vågen”? Som ansvariga för kommunerna måste vi ha utrymme att kunna anpassa planeringen så att den utvecklas i takt med de behov som uppstår. Det är trots allt kommunen som finns nära medborgarna och därför har vi också ett kommunalt självstyre som måste värnas.

Michael Sandin (M)

kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp

Lars-Ingvar Ljungman (M)

Annons

kommunstyrelsens ordförande i Vellinge

Pia Almström (M)

kommunstyrelsens ordförande i Kävlinge

Ulf Bingsgård (M)

kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg

Anders Berngarn (M)

kommunstyrelsens ordförande i Lomma

Linda Allansson Wester (M)

kommunstyrelsens ordförande i Svedala

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons