Annons

Situationen var sämre när S styrde

När jag begärde ordet på kommunfullmäktiges senaste sammanträde var det för att beskriva min oro för våra skolor och inte minst våra förskolor med anledning av den budget som nu diskuteras för ett beslut för 2013, som ska tas på kommunfullmäktiges sammanträde nu i juni.
Debatt • Publicerad 18 april 2012

Jag påpekade att det var en tjänstemannaskrivelse och att de nyckeltal som ligger till grund för budgetfördelningen inte längre är relevanta. Dessutom kan vi konstatera att barnen har allt längre vistelsetider på sina förskolor. Därav min oro.

Jag sa också, vilket du missat i ditt inlägg av den 12 april, att vi inte åter vill hamna i den situation vi hade i Trelleborg när Social­demokraterna senast satt vid makten 2006. Vi hade då Skånes sämsta täthetstal – 6,3 – inom förskolan, det vill säga hur många barn som finns per vuxen i förskolan. Av Skånes 33 kommuner hamnade vi på plats 33, sista plats alltså med socialdemokratisk skolpolitik och med Sven Lindkvist som ordförande i skolnämnden.

Annons

När det gäller budget­överskridande som skedde i höstas inom bildningsförvaltningen, är det viktigt att alla ansvariga förstår varför man har en budget och att den självklart skall hållas. Om det uppkommer nya situationer som gör att man inte längre kan hålla sin budget, måste ärendet upp till förvaltningsledningen för omprioriteringar alternativt till bildningsnämnden för nya beslut.

Vi kan inte ha en situation där siffrorna ”ligger på budget” framtill november-sammanträdet och där plötsligt stora budget­överskridande konstateras, utan att vi som ansvariga fått information om detta.

Jag är nu dock övertygad om att framtida av­vikelser från budget kommer att rapporteras och att vi då också får möjlighet agera för att klara nya utmaningar som påverkar våra skolor.

Vi läser dagligen om hur socialdemokratisk skolpolitik skötts i Malmö, med långa väntetider till förskole­plats, stora barngrupper, oroande täthetstal i förskolan och inte minst dåliga skolresultat. Låt oss inte få denna politik till Trelleborg.

Roland Hansson (KD)

vice ordförande i bildningsnämnden

ledamot i kommunfullmäktige

Svar till Sven Lindkvist (S), den 12 april.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons