Annons

SD visar att man inte står för den svenska modellen

Konflikten mellan IF Metall och Tesla gäller arbetare i Sverige som har med Tesla att göra och hanterar olika funktioner i bolaget.
Publicerad 1 december 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten undrar hur lokala SD-politiker ställer sig till konflikten mellan IF Metall och Tesla.
Skribenten undrar hur lokala SD-politiker ställer sig till konflikten mellan IF Metall och Tesla.Foto: Johan Nilsson/TT

IF Metall har självklart rätt att kräva kollektivavtal. Det tillhör den svenska modellen att företagen och arbetarna ska omfattas av kollektivavtal.

Det är därför upprörande att SD:s främste företrädare i näringsfrågor inte stödjer den svenska modellen.

Annons

”Ett rent angrepp på Elon Musk”, dundrade näringsutskottets ordförande Tobias Andersson (SD).

Det visar på att SD för en arbetarfientlig politik som borde få alla arbetare att ta avstånd från SD och välja ett annat parti i nästa val.

SD har deklarerat sig som det största arbetarpartiet, men visar nu tydligt att man inte står upp för den svenska modellen där arbetsgivare och facken gör upp om de villkor som ska gälla på den svenska arbetsmarknaden.

Svenska arbetare borde granska hur det parti som de eventuellt röstade på i senaste valet ser på arbetarnas villkor och vem man stödjer och företräder. Är det oseriösa arbetsgivare som förvägrar arbetarna rättmätiga villkor, ska deras makt vara allena allrådande där en ensam man dikterar anställningsvillkor, löner, och vad som ska gälla på arbetsplatsen?

”Det visar på att SD för en arbetarfientlig politik som borde få alla arbetare att ta avstånd från SD och välja ett annat parti i nästa val.”
Jan-Erik Andersson (S), Trelleborg

Uppenbarligen vill arbetarfientliga SD införa en ny svensk modell.

Teslaägarna och- köparna ska inte anklagas i denna konflikt. Det är bara beklagligt att de valt ett bilmärke där ägaren inte respekterar villkoren på svensk arbetsmarknad. Tyvärr väljer SD att inte stå upp för den svenska modellen. Trelleborg har ju drabbats av strejken genom att Teslabilar inte får hanteras i hamnen. Det skulle vara intressant att höra om Mathias Andersson (SD) stödjer strejken eller ansluter sig till Tobias Anderssons uttalande?

Jan-Erik Andersson (S), Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons