Annons

Schyssta rosor gör skillnad för världens odlare

Rosor och choklad tillhör skaran av världens mest populära presenter, inte minst till stundande alla hjärtans dag.
Publicerad 9 februari 2019 • Uppdaterad 10 februari 2019
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Maria Wilhelms uppmanar oss att köpa Fairtradeprodukter till alla hjärtans dag.
Maria Wilhelms uppmanar oss att köpa Fairtradeprodukter till alla hjärtans dag.Foto: Privat

För att klara av den stora efterfrågan på rosor importeras runt 80 miljoner rosor varje år från länder med utbredd fattigdom så som Kenya, Etiopien, Ecuador och Colombia. Bara i Sverige köper vi över fyra miljoner rosor under alla hjärtans dag. Men hur har de som producerat dessa rosor eller plockat dessa chokladbönor det egentligen ställt?

Många gånger är svaret ganska mörkt. Ofta handlar det om svåra arbetsförhållanden i länder med djup fattigdom där mänskliga rättigheter inte respekteras. Men det finns ett enkelt sätt att bidra till förändring. Som konsument kan du göra ett aktivt och enkelt val i butiken!

Annons

Att köpa Fairtrade-märkta rosor handlar om att verka för en blomindustri med schyssta villkor. Barn ska gå i skolan och inte tvingas arbete. Odlarna ska ha en lön som går att leva på. Blomproduktion ska ske så hälso- och miljövänligt som bara möjligt. Organisationsfrihet ska vara en självklarhet på alla Fairtrade-certifierade blomplantager. Mänskliga rättigheter ska respekteras.

Så när du visar omtanke för någon under alla hjärtans dag, välj en schysst ros eller schysst choklad som värnar om människan bakom produkter.

Maria Wilhelms

engagemangssamordnare Fairtrade Sverige

Annons
Annons
Annons
Annons