Annons

Sätt fart på Söderslätt och Trelleborg

Svar till Anders Svensson (MP) och Eric Samuelson (M) (den 30 juli).
Debatt • Publicerad 11 augusti 2014
Utbyggnaden av bredband går alldeles för sakta, tycker Gunilla Thysell (SÖS).
Utbyggnaden av bredband går alldeles för sakta, tycker Gunilla Thysell (SÖS).Foto: Foto: Jalle Fotograf

Anders Svensson (MP) skriver den 30 juli att Trelleborgs kommun ”inte är bland de sämsta i Skåne” vad gäller utbyggt bredband via fiber. I Söderslättspartiets värld, jämför vi oss med de bästa kommunerna! Enligt samma undersökning som Anders Svensson (MP) hänvisar till (Post- och Telestyrelsen), är Malmö, Lund och Helsingborg de tre bästa kommunerna i Skåne. Alla med en bredbandstäckning över 50 procent på 100 Mbit/s. Ska vi attrahera nya invånare och företag till vår egen kommun, måste vi vara minst lika bra, eller hur?

Med respekt för läsarna i Trelleborgs Allehanda, är det en självklarhet för Söderslättspartiet att hålla sig till fakta. Söderslättspartiet bildades under våren 2010 och blev fjärde största parti vid valet samma år. Vi har sedan 2010 drivit frågan om snabb utbyggnad av bredband till alla på Söderslätt och Trelleborg. Ett öppet och neutralt nät till rimlig kostnad. Trelleborgs Bredbands AB bildades 2012. Och bolagets samarbete med SKÅNET, Region Skånes eget bredbandsbolag, har varit sporadiskt. Mycket riktigt är Anders Svensson (MP) ordförande och Eric Samuelson (M) styrelseledamot i Trelleborgs Bredbands AB.

Annons

Eric Samuelsson (M), skriver i sitt svar den 30 juli, att ”utbyggnadstakten ska göras utifrån allmänhetens behov och inte forceras med risk som följd”. Detta är alldeles för defensivt och visionslöst. En kommunpolitiker förväntas staka ut färdriktningen och skapa förutsättningar för företagande, flexibel arbetsmarknad, utbildning och för möjligheten till kommunal service.

Genom att ge alla på Söderslätt och Trelleborg tillgång till dagens och framtidens tjänster kan den digitala klyftan inom Trelleborgs kommun minska.

Eric Samuelsson hänvisar vidare till att ”diskussion har startat upp om att arbeta fram en utbyggnadsplan” för kustremsan Gislöv-Skateholm. Bra så. Idag lever dessa kommuninvånare med 2-15 Mbit/s. Att slå till med 1 000 Mbit/s är att skjuta över regeringens mål för 2020 om täckningskravet på 100 Mbit/s. I Beddingestrand har det redan bildats en intressegrupp, i syfte att få snabbare utbyggnad av bredband via fiber. Över 300 dokumenterat intresserade hushåll längtar efter bredband via fiber! Så, redovisa denna klara utbyggnadsstrategi med uttalad tidplan!

Trelleborgs Bredbands AB är ett helägt dotterbolag till Trelleborgs kommun, med ett uttalat vinstkrav (enligt bolagets egen strategiplan 2014-2018). Styrelsen består i huvudsak av politiker. VD sitter mellan ägare, styrelse och skattebetalare. En hybridorganisation. Ibland förväntas VD agera som ett privatägt företag och samtidigt hantera kravet på kommunal service. En ökad utbyggnadstakt styrs uteslutande av tillskott från moderbolaget, Trelleborgs kommun och dess politiska beslut.

Söderslättspartiet föreslår ökande anslag till Trelleborgs Bredbands AB och att eventuella vinster återinvesteras i bolaget.

Eric Samuelson säger slutligen, att ”utbyggnaden av bredband är en självklarhet och inte en politisk fråga”. Konsekvensen av detta påstående blir då, att byta ut styrelsen och ersätta den med personer med såväl produkt- som branschkompetens.

Anna Töörn
Gunilla Thysell, Söderslättspartiet, Beddingestrand
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons