Annons

Satsningar på skolan är livsviktiga

Skattepengar som är avsedda för skolan skall användas för att anställa lärare och ge barnen goda kunskaper.
Debatt • Publicerad 6 september 2010

Skolmåltiderna skall betalas med skattemedel i både grundskola och gymnasium, och skolan vara helt avgiftsfri för eleverna

Samma krav ska ställas på både kommunala och fristående skolor vad gäller undervisning, uppföljning, resurser och resultat.

Annons

Alla skolor ska kvalitetssäkras. Det behövs tydliga kvalitetsmått som alla skolor måste uppfylla. Skolornas resultat ska utvärderas varje år. Utvecklingsteam på nationell nivå ger stöd.

En offentlighetsprincip ska gälla för alla skolor – även friskolor. Barnens skolgång skall aldrig få betraktas som företagshemligheter.

Meddelarskydd ska gälla för alla anställda i skolor – även friskolor. Även anställda i fristående skolor ska ha rätt att berätta om eventuella missförhållanden för journalister och föräldrar.

Nytt tillstånd vid ägarbyte. När en fristående skola byter ägare ska detta anmälas till Skolinspektionen och ett nytt tillstånd ska ges.

Skydda våra gemensamma egendomar. Vi vill ha en ny lagstiftning som förhindrar att skolor och förskolor säljs ut till underpris så som har skett i uppmärksammade fall i Stockholm och Täby.

För att eleverna ska få en så bra undervisning som möjligt är det viktigt att pengarna verkligen används till fler lärare och för att förbättra elevernas undervisning och inte försvinner bort i kommunala skattesänkningar, byråkrati eller till vinstutdelning i fristående skolor.

Vi sätter skolan före stora skattesänkningar. Varje ny krona som är avsedd för skolan ska gå till eleverna och deras utbildning. Undervisningens kvalitet får inte underordnas vinstintresset.

Under mandatperioden som gått har de borgerliga prioriterat skattesänkningar före välfärden. Bara det senaste läsåret har antalet heltidslärartjänster minskat med 3 000. Resultaten i skolan har försämrats med en sjunkande andel elever i grundskolan som når gymnasieskolans behörighetskrav.

Vår skola skall ge alla våra unga en god start i livet, och säkra rätten för alla barn att kunna skaffa sig en framtid.

Sten Björk

ordförande i Socialdemokraterna i Trelleborg

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons