Debatt

”Satsa på pensionärerna, inte miljardärerna!”

Debatt Artikeln publicerades
Dennis Andersson, Kommunistiska Partiet, är kritisk till planerna på höjd pensionsålder.
Foto: LEIF R JANSSON / TT
Dennis Andersson, Kommunistiska Partiet, är kritisk till planerna på höjd pensionsålder.

När det gäller frågan om pensioner, blir orättvisan i vårt ekonomiska system tydligt.

De styrande och rika vill att vi vanliga arbetare ska jobba mer och längre, men hur många spaltmeter text de än skriver och står med sina slipsar i TV och talar fint, så talar verkligheten sitt tydliga språk. Allt tal om att höja pensionsåldern är ett hån mot landets alla arbetare. Bättre hade varit om de rätt ut sa: ”Vi tycker inte att arbetare ska ha en pension. Ni ska bara äta, jobba och dö”.

Givetvis är Svenskt Näringsliv och allianspartierna för höjd pensionsålder. Moderaterna har en ”stolt” historia av att rösta emot alla förslag till gagn för arbetare som allmänpension och lagstadgad semester med mera. Listan är lång.

Men att (S) och LO sviker landets arbetare är fördärvligt! Socialminister Annika Strandhäll (S) säger att regeringen kommer föreslå en pensionsåldershöjning innan nästa års val. Om detta är de överens, även om Svenskt Näringsliv inte vill ha kvar något formellt ansvar för de 67-åringar som inte orkar hänga med i tempot.

Detta är ett hån och ytterligare ett bevis på att politiken i riksdagen blivit en cirkus eller teater som inte har något med verkligheten att göra. Alla fakta finns i samhället. Ytterst få arbetare klarar redan i dag nå pensionsåldern på 65 år. 36 procent av Kommunals medlemmar går i pension i förtid och endast 1 procent jobbar efter 65. I fackförbundet Livs är genomsnittliga pensionsåldern 59 år.

Förlorarna är alla de med kroppsarbete. Om pensionerna höjs förlorar framförallt följande grupper av arbetare: undersköterskor, sjuksköterskor, maskinoperatörer, industriarbetare, städare, byggarbetare, servicearbetare och anställda inom livsmedelsindustrin.

Höjd pensionsålder har samtidigt vinnare; tjänstemän, politiker och företagsägare.

Det behövs inga rapporter eller utredningar för att se orättvisan i detta. Sverige har gått från att ha Europas mest rättvisa pensioner till att nu sjunka som en bomb. Tillåter vi detta att fortsätta kommer vi snart att vara näst sämst i Europa. Sverige, som är ett rikt land där miljardärerna bara blir fler och fler, har samtidigt inte råd med värdiga pensioner. Över en kvarts miljon pensionärer i Sverige lever under EU:s fattigdomsgräns. Hälften av alla kvinnor lever på garantipension och kvinnor som grupp får i genomsnitt 7 000 kronor lägre pension än männen!

Därför måste pensionssystemet göras om, men absolut inte genom att höja pensionsåldern. Pensionsåldern måste sänkas; det syns i alla arbetares kroppar. Tempot och underbemanningen på svenska arbetsplatserna måste bekämpas. Politikerna från höger och vänster sviker. Därför menar vi i Kommunistiska Partiet att förtroendevalda måste leva under samma förhållanden som folket de är valda av. Givetvis skulle ett avskaffande av förmånliga pensionsavtal, löner och andra förmåner för våra politiker göra stor skillnad.

Vi behöver ett pensionsuppror och uppmanar alla föreningar i Sverige att säga nej till höjd pensionsålder som kommer med pensionsuppgörelsen. Res i stället krav på att avskaffa pensionsbromsen, återbetala de 258 miljarderna som Göran Persson tog och inga pensionspengar på börsen. Vi behöver en politik som satsar på pensionärerna, inte miljardärerna!

Dennis Andersson,

Kommunistiska Partiet