Annons

Sanning och konsekvens i chefsfrågan

Oppositionen är ologisk i sin kritik mot rekryteringen av gymnasiechef. Det skriver socialdemokraterna Lisbeth Gisselquist och Sten Björk i dagens debatt.
Debatt • Publicerad 23 januari 2004

De fem oppositionspartiledarna Åke Svensson, Sune Larsson, Anders Svensson, Birger Lindgren och Bert Ekstrand informerar i torsdagens Trelleborgs Allehanda oss om att de inte har några invändningar att göra när det gäller valet av kandidater. Det är utmärkt. Det viktigaste är att vi fått fram skolledare som vi tilltror förmåga att skapa en god utveckling på skolområdet. De erkänner samtidigt, så där i förbigående, att "vissa av oss deltagit i rekryteringen." När det gäller Bert Ekstrand så har han deltagit i samtliga steg i processen. Det är detta som är den springande punkten och anledningen till att vi är upprörda. Oppositionen har själva valt ut vilka som skall deltaga i anställningsprocessen, med uppgift att orientera de övriga i sina egna organisationer. När processen väl genomförts riktar de som tagit ut deltagarna klander mot rekryteringen, och därmed också mot sina egna representanter. Vissa utanför säger för sin del att den tagit lång tid och de övriga att den gått för snabbt. Det är ohederligt att hävda att partierna inte medverkat i processen, och att insyn saknats. Att den interna informationen från de som deltagit inte spritts på rätt sätt är inte anledning att kritisera förfarandet. Att stackars Mats Sjölin, som inte själv personligen deltagit i densamma sedan väljer att skriva på reservationen betraktar vi mer som ett olycksfall i sammanhanget. En tillsättning av chefer på den här nivån är en mycket grannlaga uppgift. Den måste skötas av dem vi i partierna ger ansvar för genomförandet. Det var viktigt att få fram rätt kandidater för att trygga en positiv utveckling. Våra deltagare har ansträngt sig att göra sitt bästa för att få fram rätt personer. Nästa gång vi, förhoppningsvis också då i koncensus partierna emellan, tillsätter nya befattningar av väsentlig betydelse för kommuninnevånarna, så ser vi gärna att ni kommunicerar processfakta partiledningarna emellan istället för att rikta orättmätigt klander mot rekryteringsgruppen. Ni säger i artikeln att gruppen skulle använt någon slags överrumplingstaktik för att styra besluten mot de kandidater som sedan antogs. Med andra ord antyder ni att vi inte valde rätt kandidater till sist. Ni märker väl själva hur ologiskt resonemanget är. Låt oss sluta med tramsiga reservationer mot egna led och inrikta oss på att ge de nya cheferna arbetsro och ett gott stöd från samtliga partier. Med denna artikel vill vi för vår del sätta punkt i denna debatt.

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons