Annons

Sänkt arbetsgivaravgift ökar ungas chanser

Fyra av tio företag har fler unga anställda tack vare den av alliansen sänkta arbetsgivaravgiften, rapporterar Svenskt Näringsliv. Att fler unga kommer i arbete är ett resultat av arbetslinjen och det arbete som regeringen bedriver.
Debatt • Publicerad 27 augusti 2012

Alliansen har sett till att halvera arbetsgivaravgiften för dem under 26 år. Syftet är att göra ungdomar mer attraktiva på arbetsmarknaden. Det ska kosta mindre att anställa dem som inte har så lång erfarenhet – bara så kan en ond cirkel brytas där brist på erfarenhet tidigare uteslutit många.

Svenskt Näringslivs Företagarpanel för andra kvartalet visar att fyra av tio företag har fler unga anställda tack vare den sänkta arbetsgivaravgiften. Det gäller såväl småföretag med upp till nio medarbetare som storföretag med mer än 200 anställda. Glädjande siffror och en utveckling vi vill se mer av.

Annons

Dessa positiva signaler till trots står i dagsläget fortfarande alltför många unga utanför arbetsmarknaden. Samtidigt som vi genomfört många åtgärder utöver sänkt arbetsgivaravgiften vill vi därför än mer. Fredrik Reinfeldt presenterade ett nytt initiativ från Moderaterna under Almedalsveckan, en så kallad jobbpakt. Tanken är att få en bättre samverkan mellan arbetsmarknadens parter för att förbättra ungdomars chanser till jobb.

Socialdemokraterna har däremot å sin sida endast hotat med en återgång till en högre arbetsgivaravgift på drygt 31 procent – från dagens 15 – om de kommer till makten. Detta skulle riskera att förvärra ungas situation på arbetsmarknaden drastiskt. En undersökning bland 10 500 företag visar på att höjd arbetsgivaravgift för unga skulle leda till bland annat försämrad lönsamhet för företagen samtidigt som fler uppsägningar av såväl erfarna som unga medarbetare skulle bli verklighet. Tre av tio företag uppgav dessutom att de i större utsträckning skulle komma att välja äldre, mer erfarna medarbetare vid anställning.

Ungas etablering på arbetsmarknaden är för Moderaterna en högprioriterad fråga. Vi tar ungdomsarbetslösheten på största allvar och ser behovet av att fortsatt sänka trösklar – att öka möjligheterna för unga att finna arbete. Vi tänker inte, som Socialdemokraterna hotar, försvåra ungas inträde på arbetsmarknaden och riskera deras framtid.

Ewa Thalén Finné (M)

Cristina Husmark Pehrsson (M)

riksdagsledamöter från Skåne

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons