Annons

Samuelson förfalskar

Svar till Eric Samuelson (den 10 april).
Debatt • Publicerad 6 maj 2014

I sitt svar på min debattartikel skriver Eric Samuelson, ordförande i tekniska nämnden, att Länsstyrelsen totalt missuppfattat kommunens FÖP-arbete, då de bland annat skriver att huvudsyftet med planläggningen är att: ”att utveckla staden i riktning mot och in i hamnen”.

Med att ”utveckla staden mot och in i hamnen” menar man att det är just det man gör när man planerar att bygga bostäder med mera i hamnområdet. Är det så svårt att förstå? Hamnen har inte flyttat! Hamnen har byggts ut och hamntrafiken har eller ska flyttas! Hamnen ligger alltså kvar och många bostäder och annat planeras där och kan byggas så snart planerna är klarlagda! Vi är många i Trelleborg som bor 30-100 meter ifrån den hamntrafik man talar om vid infart från öster. Hundratals lägenheter kan börja byggas längre ifrån inom västra hamnområdet. Ser man inte problem i öster varför finns då problem på väster eller i centrum?

Annons

Sedan är det kanske viktigt att läsa innantill om man skall bemöta mitt inlägg. Jag skriver att hamnstyrelsen kom fram till att hamnen skulle flyttas och att en motorväg skulle byggas runt staden för en totalkostnad av 2 miljarder kronor.

Alltså inte att ringvägen skulle kosta 2 miljarder kronor. Kostnaden för att bygga ut hamnen ligger på över 1 miljard. Kommunens kostnad för tillfart cirka 150 miljoner vid östlig infart.

Den 2010 planerade ringvägen som skulle gå norr om Skegrie skulle bli cirka 13 km lång. Kostnaden för den vägen med nya några nya tillfarter skulle bli cirka 600 miljoner. Till byggkostnaderna kan komma stora poster på mark- och fastighetsinlösen. Det blir totalt närmare 2 miljarder kronor.

Det kanske är ännu viktigare att inte komma med helt grundlösa uppgifter. Samuelson påstår att vårt alternativ kostar 2 milliarder minst. Jag kan informera om att vi genom kontakter i byggföretag fått uppgiften att en grävd tunnel (man gjuter över) med två vägbanor (som i hamnens förslag på öster) kostar cirka 300 000 kronor per meter. Från korsningen E6/Travemündeallén till Sassnitzgatan är det 1 500 meter; det blir en kostnad av cirka 450 miljoner! Betydligt billigare än hamnens förslag! Samtidigt sparas både miljön och jordbruksmark.

Ett västligt alternativ borde vara värt att utreda tekniskt, arkitektoniskt, ekonomiskt och miljömässigt, vilket Söderslättspartiet försökt få till stånd i tekniska nämnden. Vore det inte ett värde i att få en bild av om det går att få bort all biltrafik i en tunnel? Men det avfärdas av ordföranden Eric Samuelson.

Samuelson skriver ”ringvägsplaner finns sedan 25 år” Det är ju inte ett bra argument för att det skulle vara bästa lösningen. Tider förändras och det finns all anledning att tänka annorlunda än att utveckling är samma sak som att asfaltera mera.

Samuelson har noterat att Länsstyrelsen och Trafikverket inte skriver något om tunnel eller nedsänkt tråg. Det är inte så konstigt då det inte är deras jobb, och framförallt, de tycker att infarten är bra som den är!

Nilla Olsson
Bjaerne Persson, Hamngruppen och Söderslättspartiet
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons