Annons

Sämre arbetsvillkor är inte lösningen för svensk färjetrafik


Regeringens handlingsplan för sjöfarten är tandlös – utflaggningen av svenska fartyg fortsätter och är nu akut inom Östersjöns färjetrafik.
Debatt • Publicerad 15 januari 2014
Rederierna fortsätter att stirra sig blinda på besättningskostnader och gör en tankevurpa när de inte satsar på långsiktig hållbarhet och kvalitet. Senast ut är TT-lines vars färja Nils Dacke som nu börjar gå från Trelleborg till Swinoujscie i stället för till Travemünde, skriver Kenny Reinhold, från Seko sjöfolk. Foto: Tomas Nyberg
Rederierna fortsätter att stirra sig blinda på besättningskostnader och gör en tankevurpa när de inte satsar på långsiktig hållbarhet och kvalitet. Senast ut är TT-lines vars färja Nils Dacke som nu börjar gå från Trelleborg till Swinoujscie i stället för till Travemünde, skriver Kenny Reinhold, från Seko sjöfolk. Foto: Tomas NybergFoto: Tomas Nyberg
Rederierna fortsätter att stirra sig blinda på besättningskostnader och gör en tankevurpa när de inte satsar på långsiktig hållbarhet och kvalitet. Senast ut är TT-lines vars färja Nils Dacke som nu börjar gå från Trelleborg till Swinoujscie i stället för till Travemünde, skriver Kenny Reinhold, från Seko sjöfolk. Foto: Claes Nyberg
Rederierna fortsätter att stirra sig blinda på besättningskostnader och gör en tankevurpa när de inte satsar på långsiktig hållbarhet och kvalitet. Senast ut är TT-lines vars färja Nils Dacke som nu börjar gå från Trelleborg till Swinoujscie i stället för till Travemünde, skriver Kenny Reinhold, från Seko sjöfolk. Foto: Claes NybergFoto: Claes Nyberg

Rederierna fortsätter att stirra sig blinda på besättningskostnader och gör en tankevurpa när de inte satsar på långsiktig hållbarhet och kvalitet. Senast ut är TT-lines vars färja Nils Dacke som nu börjar gå från Trelleborg till Swinoujscie i stället för till Travemünde. I samband med detta har färjan har fått polsk flagg, 70 ombordanställda sagts upp och lönerna sänkts.



Avsaknaden av en politisk vision och handfasta reformer för att bevara en hållbar svensk sjöfart visar sig tydligt i den utflaggning av svenska fartyg som pågår. Förutsättningarna för den svenska sjöfarten är helt enkelt för dåliga i förhållande till den internationella konkurrensen. Regeringens ovilja att införa tonnagebeskattning, förenkla regler och införa billigare flagg, spelar en avgörande roll, samtidigt som rederierna också har ett ansvar att främja en långsiktig och hållbar utveckling av den svenska sjöfarten.



Annons

Nu när utflaggningen spridit sig från handelsflottan till färjetrafiken blir det tydligare än någonsin att rederiernas perspektiv är både kortsiktigt och ansvarslöst. I stället för att satsa på kvalitet och hållbarhet, väljer de att försämra villkoren och sänka lönen för personalen ombord. TT-line har varslat 70 personer på en av sina färjor, trots att den ska fortsätta gå i Östersjön med svensk hamn och Viking Line flaggar ut två färjor nu kring årsskiftet.



TT-line har sagt upp de anställda för att den tyska ägaren ska kunna försämra villkoren och sänka lönerna på fartyget under polsk flagg. Det här rör en färja som går mellan två EU-länder. Det är orimligt att arbetsvillkor och löner ska försämras bara för att den börjar gå mellan Sverige och Polen, i stället för till Tyskland.



Transporter är för billiga i dag. Och att de som arbetar ombord får betala priset för detta genom dåliga arbetsvillkor och låga löner. Vi tycker att transport- och trafikföretagen har ansvar för detta, men också passagerarna och de som köper godstransporter. Det ligger ju i allas intresse att schysta villkor och mänskliga rättigheter gäller för samtliga sjömän som jobbar ombord på fartygen, oavsett var de kommer ifrån.



Vi vill vara en motkraft till den nedåtgående spiral av försämrade arbetsvillkor, som pågår, inte bara inom sjöfarten, utan inom hela den globala transportsektorn. Därför har vi i Seko sjöfolk bjudit in sjöfackföreningarna och hamnarbetarfacken runt hela Östersjön för att tillsammans hjälpa varandra att förbättra arbetsvillkoren och lönerna ombord på alla fartyg i Östersjön, oavsett vilken flagga de har.



Konkurrensneutralitet handlar om villkor och förutsättningar. Det vi och de andra fackliga sjö- och hamnförbund runt Östersjön tillsammans arbetar för är att rederierna inte längre ska konkurrera om vem som har sämst arbetsvillkor och lägst löner, utan istället börja konkurrera om god service och hög kvalitet.



Nilla Olsson
Kenny Reinhold, avdelningsordförande Seko sjöfolk


Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons