Annons

Samhället ska inte planeras efter idrotten

Det har i efterorden och kommentarerna till beslutet att utreda förutsättningarna för en uppgradering av Vångavallen, antytts att vi skulle vara emot en privat finansiering av ett arenabygge.
Debatt • Publicerad 15 maj 2012

Vi vill mycket bestämt dementera detta. Tvärtom tycker vi att nu är det dags för alla generösa sponsorer att träda fram och visa att man är verkliga fotbollsvänner och att det är för fotbollens skull man ställer upp för en bättre arena. Inte i första hand för att tjäna pengar på själva bygget!

Man bör naturligtvis också se till att det reklamvärde som sägs ligga i att Trelleborg har – kommer att få? – ett allsvenskt fotbollslag används maximalt.

Annons

Nej, som vi tydligt framfört ligger våra invändningar mot en flytt av fotbollen till Maglarp eller Vemmerlöv i första hand kring kopplingen med ett externt köpcentrum.

När man diskuterar kostnader i sammanhanget bör det påpekas att den miljöförstöring som skulle ha följt av nämnda koppling med all sannolikhet skulle ha kostat betydligt mer än de summor som nämnts i samband med beslutet. Negativ påverkan på centrums butiker och serviceställen, förlusten av centrum som träffpunkt, användandet av prima åkerjord, mer skit i luften genom längre person- och varutransporter och minskningen av arenabesökare till fots, är ju faktiskt inte gratis även om kostnaderna är svåra att beräkna.

Vi vill också påpeka att om man ställer andra kommunala utgifter mot kostnaden för en uppgradering av Vångavallen bör man rimligtvis tala om att när det gäller Vångavallen är det fråga om en investering som ska slås ut på flera år medan till exempel den skolbudget som behandlats i dagarna är kostnaden för ett enda år, 2013.

Vad som slutligen fått Trelleborgspolitikerna att följa vår uppfattning är vi inte helt säkra på. Möjligen har insikten av att en stor majoritet av trelleborgarna vill ha Vångavallen om fotbollsarena haft betydelse tillsammans med de tunga argument som vi framfört.

Man kan ju också hoppas att man insett det orimliga i att utgångspunkten för planeringen av ett samhälle är att börja med en idrottsplats och att sedan lägga ut alla andra samhälls- funktioner efter hur idrottsplatsen placeras!

Gert Rosenquist (SPI)

Lars Söderberg (SPI)

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons